INFORÁDIÓ
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina

srí lanka

terrortámadás

katolikus

Könnyezve imádkozik égő gyertyával a kezében egy asszony a Sri Lanka-i merényletek áldozataiért tartott háromperces megemlékezésen Colombóban 2019. április 23-án. A Srí Lanka-i hatóságok szerint a terrortámadásokat a Nemzeti Tauhít Dzsamaat nevű iszlamista szélsőséges csoport követte el húsvétvasárnap. A nyolc robbantásos merényletben legkevesebb 321-en életüket vesztették, és 521-an megsebesültek.

A félelem csatát nyert a vallásszabadság fölött

Infostart / MTI

A Srí Lanka-i terrortámadás után még mindig nem olyan a biztonsági helyzet, hogy ki tudják nyitni a katolikus templomokat, így misék sem lesznek egyelőre.

A biztonsági helyzetre való tekintettel a főváros érseke úgy döntött, hogy nem tartanak miséket vasárnap Srí Lankán- közölte csütörtökön Edmund Tillakaratne atya, a colombói katolikus egyházmegye szóvivője.

A szigetországban második hete nem tartanak nyilvános misét a katolikus templomokban, a hatóságok pedig a muszlimoktól is azt kérték, hogy a pénteki közösségi imát az otthonaikban végezzék.

Malcolm Randzsit, Colombo érseke múlt vasárnap otthonának kápolnájában mutatott be misét, a klérus és az ország vezetőinek a jelenlétében. Az eseményt a televízió élőben közvetítette.

Az április 21-i merényletek után az egyház részéről már jelezték, hogy

további értesítésig az ország katolikus templomai zárva tartanak.

Szerdán a rendőrség nyilvánosságra hozta a terrortámadásokat elkövető kilenc öngyilkos merénylő nevét és fotóját, köztük a támadásokért felelős szervezet, a Nemzeti Tauhíd Dzsamáat (NTJ) vezetőjéét, Mohamed Zahrán Hásimét is, aki szintén az elkövetők között volt. Közzétették az egyik terrorista várandós feleségének a nevét és fotóját is, aki a merényleteket követő házkutatás során robbantotta fel magát, meggyilkolva három gyereket és további három rendőrt is.

Kedden a kormány egyik minisztere hírszerzési információkra hivatkozva nem zárta ki újabb merényletek lehetőségét sem, amelyek akár kormánytagokat is célkeresztbe vehetnek.

Húsvétvasárnap három templom és négy szálloda ellen követtek el öngyilkos merényleteket Colombóban és a fővárostól nem messze található Negombóban, valamint Batticaloában. A merényletekben 253 ember vesztette életét, és mintegy 500-an megsebesültek. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet később videofelvételt tett közzé, amelyen Mohamed Zahrán Hasím hűséget esküszik a dzsihadisták vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak. A Srí Lanka-i elnök az NTJ mellett betiltott egy másik iszlamista csoportot is: a Dzsamáat Millátu Ibráhim nevű szervezetről egyelőre nem sokat tudni, ám a hatóságok azt gyanítják, hogy szintén köze volt a merényletekhez.

Nyitókép: MTI/AP/Eranga Jayawardena
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018