eur:
394.18
usd:
371.03
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Mentőalakulatok tagjai a buszbaleset helyszínén a Portugáliához tartozó Madeira szigetén, Canicóban 2019. április 17-én. A buszbalesetben huszonkilencen életüket vesztették, mindannyian német állampolgárok.
Nyitókép: MTI/AP/Rui Silva

Ha egyszer Magyarország Srí Lanka sorsára jutna...

Öt tömeges baleseti egysége van az Országos Mentőszolgálatnak különleges esetekre, ám ennél komolyabb erők is rendelkezésre állnak - amint az látható volt a vörösiszap-katasztrófa vagy a nagy árvizek idején.

Tömegszerencsétlenség vagy természeti katasztrófa, esetleg a Srí Lanka-ihoz hasonló terrorcselekmény esetén Magyarország felkészült annak gyors és szakszerű egészségügyi ellátására - közölte a Magyar Nemzettel az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál. Hozzátette, a tömeges balesetek ellátása külön tantárgy az ápolók, mentők, orvosok képzésében, és gyakran tárgya továbbképzéseknek is.

Mint a szóvivő elmondta, több katasztrófaterve is van az OMSZ-nek, ezeket folyamatosan naprakészen tartják, és részük az is, hogy a mentőellátás a vészhelyzetben is folyamatos maradhasson.

A csaknem nyolcszáz, szolgálatban levő mentőegység mellett tartalék gépjárműállománnyal is rendelkeznek, így

a sérültek számának függvényében azonnal át tudják csoportosítani a mentőegységeket az ország egész területén bárhová.

Ezt az is garantálja, hogy a mentőegységeket egy központból irányítják országosan.

Az OMSZ-nek van öt tömeges baleseti egysége is.

A rendkívüli helyzetek például:

  • egészségügyi válsághelyzet
  • tömeges migrációból eredő különleges egészségügyi ellátás
  • szükségállapot
  • terrorveszély
  • váratlan támadás

Ezek ellátásának megszervezését és végrehajtását a rendészeti és egyéb feladatokat ellátó társszervekkel közösen végzi a mentőszolgálat, ahogy ez történt az árvizek vagy a vörösiszap-katasztrófa esetén is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×