eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A Szent Sebestyén-templom megrongálódott belseje Srí Lanka fővárosában, ahol robbantásos merényleteket követtek el templomok és szállodák ellen 2019. április 21-én, húsvétvasárnap. A merényletekben elhunytak száma 207-re emelkedett, és több mint 450-en megsebesültek.
Nyitókép: MTI/EPA

Srí Lanka: Újabb 15 halott, köztük gyerekek is

Tizenöt ember - köztük hat gyermek - holttestére bukkantak Srí Lanka keleti részén egy lakóházban, abban a körzetben, ahol korábban lövöldözés tört ki a biztonsági erők és fiatal muszlimok között.

A pénteki lövöldözés hat nappal a húsvétvasárnapi véres merényleteket követő razzia során tört ki a Batticaloától - az öngyilkos merényletek egyik színhelyétől - nem messze fekvő Sammanthurai városban. A térségben robbanások voltak, és amikor a katonák a helyszínre érkeztek, fegyveresek rájuk lőttek. A razzia során robbanó mellényeket, robbanószereket, detonátorokat és fémgolyókat találtak.

Rendőri és katonai források korábban azt jelentették, hogy a lövöldözés során legalább négy - feltehetően az Iszlám Állam terrorszervezethez tartozó - fegyverest öltek meg.

A vasárnap három templom és négy szálloda ellen elkövetett, 253 emberéletet kioltó és mintegy 500 embert megsebesítő merényletek óta a rendőrség országszerte razziákat tart, hogy több részletet tudjon meg az elkövetőkről és támogatóikról. A támadások elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára. A Srí Lanka-i rendőrség 140 ember után nyomoz, akik a gyanú szerint kapcsolatban állnak az Iszlám Állammal.

Washington eltanácsol Srí Lankától

Az amerikai külügyminisztérium pénteken óva intette az amerikai állampolgárokat attól, hogy Srí Lankára utazzanak.

A tárca péntek este közleményt adott ki, amelyben arra figyelmeztetett, hogy "a terrorizmus miatt az amerikai kormányzatnak korlátozott lehetőségei vannak a Srí Lankán tartózkodó amerikai állampolgároknak nyújtandó segítségre". A minisztérium emiatt eltanácsolta az amerikaiakat attól, hogy a szigetországba utazzanak.

Az amerikai kormány egyúttal elrendelte az ottani képviseletein dolgozó munkatársak családtagjainak és kiskorú gyermekeinek hazautazását is. Felhatalmazást adott arra is, hogy azok a munkatársak, akiknek ottléte nem elengedhetetlen, önkéntes alapon visszatérhessenek az Egyesült Államokba.

A külügyi közlemény figyelmeztetett arra is, hogy terrorista csoportok továbbra is támadásokat terveznek Srí Lankán.

140 iszlamista?

Maitripala Sziriszena, Srí Lanka elnöke pénteken bejelentette, hogy a titkosszolgálat információi szerint még mintegy 140 ember áll kapcsolatban az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel az országban. Ezeket az embereket - mint fogalmazott - "meg fogják semmisíteni". Közölte azt is, hogy szavazásra bocsátanak egy olyan törvénytervezetet, amely betiltaná az iszlamista csoportokat.

Pénteken több mecsetben elmaradtak a hagyományos pénteki közösségi imák, a katolikus templomok pedig egyelőre - további értesítésig - zárva maradnak. Srí Lankán húsvét vasárnapján több katolikus templom ellen követtek el véres merényleteket, amelyeknek mintegy 250 halálos áldozatuk volt.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×