eur:
394.96
usd:
363.15
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Donald Trump amerikai elnök a Jair Bolsonaro brazil elnökkel közösen tartott sajtóértekezleten a washingtoni Fehér Ház Rózsakertjében 2019. március 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Orosz befolyásolás - nyilvánosságra hozták a Mueller-jelentést

A Trump-kampány munkatársai valóban nem játszottak össze oroszokkal, de ugyanakkor tisztában voltak azzal, hogy hasznukra válhatnak Moszkva törvénytelen akciói a választás befolyásolására - derül ki a mintegy 400 oldalas Mueller-jelentésből, amelyet az igazságügyi minisztérium honlapján tették közzé csütörtökön és részleteit az amerikai sajtó hozta nyilvánosságra.

A Trump-kampány munkatársai valóban nem játszottak össze oroszokkal, ugyanakkor tisztában voltak azzal, hogy hasznukra válhatnak Moszkva törvénytelen akciói a választás befolyásolására - hangsúlyozta a jelentés, amely megjegyezte azt is, hogy az elnöki kampánycsapat "érdeklődést tanúsított" az oroszok által eltulajdonított és a WikiLeaks portálon nyilvánosságra hozott anyagok iránt, hogy ezzel kárt okozzon a Demokrata Pártnak és elnökjelöltjének, Hillary Clintonnak.

William Barr igazságügyi miniszter a sajtókonferencián erre vonatkozóan azt mondta: az ilyen jellegű anyagok nyilvánosságra hozatala nem számít bűncselekménynek, hacsak az anyagokat közlő nem vett részt az információk és a dokumentumok ellopásában.

A Mueller-jelentés összegezte Donald Trump munkatársainak oroszokhoz fűződő kapcsolatait 2016-ban. Mint megállapította:

  • ezek üzleti kapcsolatok voltak, felajánlkozások a kampány segítésére,
  • meghívások, amelyek egy Trump-Putyin személyes találkozót szorgalmaztak,
  • a kampány munkatársainak címzett meghívók az orosz kormányzat tisztségviselőivel történő találkozókra.
  • E találkozók egy része egyébként az amerikai sajtóban már korábban ismertté is vált: például Trump munkatársainak és fiának a New York-ban lévő Trump-toronyban történt találkozói, vagy az akkori orosz nagykövettel folytatott beszélgetések.

A Robert Mueller különleges ügyész vezette bizottság nem talált elégséges bizonyítékot arra, hogy Donald Trump akadályozta volna az igazságszolgáltatást, a jelentésben ugyanakkor az olvasható, hogy a kongresszusnak "megvan a felhatalmazása ahhoz, hogy az igazságszolgáltatás sérthetetlensége védelmében megtiltsa az elnöki hatalom megvesztegető felhasználását".

Robert Mueller azért nem idézte be meghallgatásra az amerikai elnököt, mert úgy gondolta, hogy ez "késleltette volna a vizsgálatot" - olvasható a jelentésben. A vizsgálatot folytató ügyészek ezen kívül úgy vélték, hogy Donald Trump meghallgatása nélkül is "elégséges bizonyíték áll rendelkezésre ahhoz, hogy megértsük a lényeges fejleményeket".

A jelentés egyúttal azt is leszögezi, hogy - a Fehér Ház jogi irodájának álláspontjával ellentétben - indítható ügyészségi eljárás hivatalban lévő elnök ellen.

Trump: "ez elnökségem vége"

A jelentés egy, a sajtó számára is ismeretlen korábbi epizódot is rögzített: azt, hogy 2017 júniusában, Cory Lewandowski volt kampánytanácsadó révén az elnök üzent Jeff Sessions, akkori igazságügyi miniszternek, aki kivonta magát az amúgy az irányítása alá tartozó Mueller-vizsgálatból. Trump azonban nem közbeavatkozást kért, hanem azt, hogy Sessions nyilvánosan jelentse ki, hogy a vizsgálat "nagyon tisztességtelen", az elnök semmi helytelent nem követett el és közölje azt is, hogy a Robert Mueller vezette bizottság zavartalanul folytathatja a munkáját.

A jelentésből kiderül, hogy

Lewandowski nem továbbította az üzenetet, a Fehér Ház egy másik tisztségviselőjére bízta ezt, az azonban - kényelmetlennek érezve a feladatot - szintén nem vette fel a kapcsolatot az igazságügyi miniszterrel.

Don McGahn, a Fehér Ház egyik korábbi jogásza viszont azt mondta el a vizsgálóbizottságnak, hogy Donald Trump telefonon felhívta őt és arra kérte, vegye fel a kapcsolatot Sessions miniszterrel, és közölje vele, hogy Robert Muellernek "érdekkonfliktusai vannak és el kell mozdítani őt". McGahn elhárította a feladatot, mondván, inkább lemond. A jogász távozott is a Fehér Házból.

A jelentés egyébként leírja - a többi között - azt is, hogy amikor Trump megtudta Sessionstől, hogy Rod Rosenstein, az igazságügyi tárca miniszterhelyettese kinevezte Robert Muellert, akkor hátra dőlt a székében és azt mondta: " Istenem, ez szörnyű. Ez elnökségem vége".

"Az elnök kísérletei a vizsgálat befolyásolására többnyire sikertelenek maradtak, de nagyrészt azért, mert az elnök körüli munkatársak elhárították az utasítások végrehajtását"

- olvasható a vizsgálóbizottság jelentésében.

Trumpék: teljes győzelem!

Az elnök jogászai közleményt adtak ki, amelyben leszögezték: a Mueller-vizsgálat "teljes győzelem az elnök számára". A közlemény hangsúlyozza, hogy a Mueller-jelentés azt igazolja, amit az elnök és munkatársai a kezdetektől fogva állítottak, hogy tudniillik "nem volt sem összejátszás (az oroszokkal), és senki nem akadályozta az igazságszolgáltatást". A jogászok a jelentést "fontos lépésnek" tartották, és kiemelték, hogy "soha nem szabad megengedni, hogy ilyen jellegű visszaélés még egyszer előforduljon".

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×