eur:
392.91
usd:
366.3
bux:
66797.48
2024. április 25. csütörtök Márk
Davos, 2017. január 18.Joe Biden leköszönő amerikai alelnök a 47. Világgazdasági Fórum egyik rendezvényén a svájci Davosban 2017. január 18-án, a négynapos tanácskozás második napján. (MTI/EPA/Gian Ehrenzeller)
Nyitókép: GIAN EHRENZELLER

Zaklatással és az ukrán politika befolyásolásával vádolják Obama alelnökét

Az amerikai sajtó kereszttüzébe került Joe Biden, az Obama-adminisztráció egykori alelnöke. Nők elleni sorozatos illetlen viselkedéssel és az ukrán politika befolyásolásával vádolják a Demokrata Párti politikust, aki várhatóan hamarosan bejelenti indulását a 2020-as amerikai elnökválasztáson.

„Isten hozott a világban, Joe! Jól érzed magad, Joe?” - érdeklődött gúnyosan Donald Trump amerikai elnök kedden egy republikánus párti jótékonysági vacsorán. A kérdést az Obama-adminisztráció alelnökéhez, Joe Bidenhez szegezte, aki – bár nem volt jelen az estélyen – az utóbbi napokban az amerikai sajtó kereszttüzébe került, miután két nő is megvádolta:

illetlenül viselkedett, hatalmi pozícióját kihasználva bizalmas fizikai kontaktust létesített velük.

A 43 éves Amy Lappos a Facebookon osztotta meg évtizedes történetét: az alelnök a nyaka köré kulcsolta kezét, magához húzta és összedörzsölte orraikat. A másik vádló, Lucy Flores nevadai volt demokrata párti politikus a televízió képernyőkön mesélte el történetét. „Hirtelen megéreztem, amint Joe Biden kezei a vállamra nehezednek, hátulról nagyon közel kerül hozzám, előrehajol, megszagolja a hajam és egy nagyon lassú csókot lehel a fejem búbjára” – fogalmazott.

Sokak szerint az illetlen viselkedés miatt Joe Biden nem indulhat a 2020-as elnökválasztáson. A Demokrata Párt másik elnökjelöltje, Bernie Sanders szerint Biden viselkedése összeférhetetlen elnöki ambícióival. „Amit megtapasztaltak az teljességgel elfogadhatatlan és nem képviselhet egy progresszív kampányt, sőt bárminemű kampányt sem” – mondta Bernie Sanders.

Nancy Pelosi házelnök azonban azt mondta:

tettei nem diszkvalifikálják Bident az elnökválasztási versenyből.

Az amerikai The Hill hírlap azonban hétfőn újabb fronton intézett támadást a volt alelnök ellen. Közzétett egy 2016-ban készült videofelvételt, amelyen Joe Biden nyíltan bevallja: egy milliárd dollár segély visszatartásával fenyegette meg Petro Porosenko ukrán elnököt arra kényszerítve, hogy leváltsa Ukrajna legfelsőbb ügyészét. „Azt mondtam nekik: nem kapjátok meg az egy milliárd dollárt. Erre azt mondták: magának nincs ehhez joga, ön nem az elnök! Erre azt mondtam: hívja csak fel! Megmondtam. Nem kapja meg az egy milliárd dollárt! Nézze. Hat óra múlva elmegyek innen. Ha addig nem rúgják ki az ügyészt, nem kapják meg a pénzt. Az anyaszomorítót végül kirúgták és a helyére raktak valakit, aki elfogadható volt – akkoriban” – mondta.

A The Hill hírlap kiemelte: Viktor Sokin legfelsőbb ügyész akkoriban éppen az ellen az energetikai cég ellen folytatott eljárást, amelynek igazgatótanácsában ott ült az alelnök legkisebb fia, Hunter Biden is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×