eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Vallott a svéd koronaékszerek tolvaja

A megtalált koronák véresek voltak, ezeket a nyomokat is felhasználta a rendőrség.

Elismerte a svéd koronaékszerek ellopását a júliusban elkövetett bűncselekmény első számú vádlottja pénteken - adta hírül a SVT svéd televízió. A 22 éves svéd férfi az után tett beismerő vallomást, hogy DNS-ét megtalálták a 400 éves koronaékszereken, amelyeket múlt héten találtak meg egy szemeteskukában Stockholm északi részén.

A férfi a stockholmi bírósági tárgyaláson elmondta, hogy megvágta magát, amikor kivette a két koronát és az országalmát a vitrinből a Stockholmtól nyugatra lévő Strängnäs katedrálisában július 31-én.

A rendőrségi közölte, hogy a két megtalált ékszeren lévő vér megegyezik a férfi DNS-ével. A nyomozók azt is közölték a tárgyaláson, hogy fogalmuk sincs arról, hogyan kerültek meg az ékszerek múlt kedden.

"Én követtem el a lopást" - közölte a vádlott, akinek kilétét nem hozták nyilvánosságra. A férfi el akarta adni a koronaékszereket.

Az ügyész hat év börtönbüntetés kiszabását kérte a vádlottra, aki arról nem vallott, ki segített neki a lopásban.

A rendőrség őrizetbe vett még két gyanúsítottat. Egyiküknek része volt a tárgyak megkerülésében. A másik férfi valószínűleg segítette az első számú gyanúsítottat a menekülésben.

A vádlott július 31-én fényes nappal feltételezett bűntársával lopta el a koronaékszereket egy zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinből, majd motorcsónakkal menekült el a helyszínről.

A hatóságok által 65 millió korona (kétmilliárd forint) értékűre becsült koronaékszereket, IX. Károly (1550-1611) király és második felesége, az 1625-ben elhunyt Krisztina királyné temetési koronáját, valamint egy országalmát a tolvajok délidőben vitték el.

A temetési szertartásra készült királyi korona aranyból van, drágakövek, gyöngyök és ezüstdíszek ékesítik. A királyné kisebb koronája ugyancsak aranyból készült. A királyi párt a koronákkal együtt temették el, azokat később vették ki és helyezték vitrinbe.

Strängnäs a 13 lutheránus egyházmegye egyikének székhelye, a város fölé emelkedő székesegyház építését az 1330-as években fejezték be.

Bár a strängnäsi, az uppsalai és a västerasi katedrálisban is találhatók királyi temetkezési kellékek, a svéd koronaékszerek nagy többségét a stockholmi királyi kastély alatti páncélteremben őrzik.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×