eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megtalálhatták az ellopott koronaékszerek egy részét

Váratlan fordulatot vett a 400 éves svéd koronaékszereket ellopó férfi stockholmi tárgyalása, a rendőrség bejelentette, hogy megtalálhatták a felbecsülhetetlen értékek egy részét.

A rendőrségi közlemény szerint "úgy tűnik, hogy IX. Károly király ellopott temetési jelvényeit megtalálták Stockholm térségében". Részleteket csak akkor ismertetnek, ha megbizonyosodtak arról, hogy valóban az ellopott koronaékszerekről van szó.

A stockholmi bíróságon egy hete kezdődött meg annak a svéd férfinak a pere, aki július 31-én fényes nappal, feltételezett bűntársával együtt ellopta a koronaékszereket egy zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinből a svédországi Strängnäs katedrálisából, majd motorcsónakkal elmenekült a helyszínről.

Reena Devgun ügyész közölte a bírósággal,

a pert elnapolják, hogy lehetővé tegyék a megtalált tárgyak vizsgálatát.

A 22 éves vádlottat szeptember 12-én tartóztatták le. Nicklas Backstrom tagadja bűnösségét, de a nyomozók megtalálták a DNS-ét a bűncselekmény helyszínén és egy biciklin, amellyel elmenekült onnan. Feltételezett bűntársa is őrizetben van, ellene még nem emeltek vádat.

A koronaékszereket - a székesegyházban eltemetett IX. Károly (1550-1611) király és második felesége, az 1625-ben elhunyt Krisztina királyné temetési koronáját, valamint egy országalmát -

a tolvajok délidőben egy zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinből vitték el.

A koronaékszerek értékét a hatóságok 65 millió koronára (kétmilliárd forint) becsülik.

  • A temetési szertartásra készült királyi korona aranyból van, drágakövek, gyöngyök és ezüstdíszek ékesítik.
  • A királyné kisebb koronája ugyancsak aranyból készült.
  • A királyi párt a koronákkal együtt temették el, azokat később vették ki és helyezték vitrinbe.

A kincsek eltűnésének idején szemtanúk két férfit láttak elmenekülni a helyszínről előbb kerékpáron, majd motorcsónakkal a templom melletti hatalmas tórendszeren át. A nagyszabású hajtóvadászat ellenére akkor nem sikerült elfogni a tetteseket.

Az ügyészség szerint a történelmi ereklyék ellopását gondosan megtervezték.

Strängnäs a 13 lutheránus egyházmegye egyikének székhelye, a város fölé emelkedő székesegyház építését az 1330-as években fejezték be.

Bár a strängnäsi, az uppsalai és a västerasi katedrálisban is találhatók királyi temetkezési kellékek, a svéd koronaékszerek nagy többségét a stockholmi királyi kastély alatti páncélteremben őrzik.

2013-ban a III. János svéd király temetési szertartásán használt koronát és jogart lopták el Västerasból, ezeket később egy informátortól származó értesülés nyomán szemeteszsákokba rejtve, egy autópálya mellett találták meg a rendőrök.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×