INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 25. vasárnap
Lajos, Patrícia

spanyolország

katalán népszavazás

per

carles puigdemont

Kezdődik a rendkívüli politikai jelentőségű per

Infostart / MTI

A spanyol legfelsőbb bíróságon kedden veszi kezdetét a katalán függetlenségi politikusok és civil szervezeti vezetők elleni per a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás megrendezése, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

A perben tizenketten állnak bíróság elé, az ügyészség 7 és 25 év közötti börtönbüntetéseket kért rájuk különböző bűncselekmények miatt.

Az ügyészség érvelésében hangsúlyozta: a vádlottak veszélybe sodorták Spanyolország alkotmányos rendjét, Katalónia függetlenségére irányuló tervük pedig a céljuk eléréséhez szükséges minden eszközt, így az erőszakot is tartalmazta. Erre példaként említette a tömegrendezvények "megfélemlítő erejét", valamint a katalán vezetők utasításainak alárendelt katalán rendőrség felhasználását.

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök és egykori kormányának szintén külföldre menekült négy tagja ebben az eljárásban nem ül a vádlottak padjára, mivel a spanyol bíróság által kért kiadatásukat Belgiumban és Németországban is elutasították. Spanyolországban viszont elfogatóparancs van érvényben ellenük, így haza sem térhetnek.

A rendkívüli politikai jelentőségű pert óriási érdeklődés övezi, ezért a bíróság épületének környékén a forgalmat korlátozzák, és nem engedélyeznek semmilyen tüntetést annak közvetlen közelében.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018