eur:
393.73
usd:
365.39
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Panosz Kammenosz görög védelmi miniszter sajtóértekezletet tart Athénban 2019. január 13-án, miután a macedón-görög névvitát lezáró megállapodás elleni tiltakozásul lemondott. A Független Görögök (ANEL) pártot vezető Kammenosz szervezetének hat miniszterét is visszahívta a koalíciós kormányból.
Nyitókép: MTI/EPA/ANA-MPA/Pantelisz Szaitasz

Komoly gond jöhet a görög kormányban

Széteshet Alexisz Ciprasz kormánya, lemondott ugyanis a védelmi miniszter és a párt hat miniszterét is visszahívta.

Lemondott tisztségéről vasárnap a görög védelmi miniszter, a görög kormánykoalíció kisebbik tagjának vezetője a macedón-görög névvitát lezáró megállapodás elleni tiltakozásul, és visszahívta pártjának hat miniszterét is a kormányból. Panosz Kammenosz közölte: a macedón kérdés miatt kénytelen megválni miniszteri tisztségétől.

Alexisz Ciprasz miniszterelnök elfogadta a lemondását. Ám mivel kormánya Kammenosz pártjának, a Független Görögöknek (ANEL) a támogatásával rendelkezik szűk többséggel a parlamentben, a 300-ból 153 képviselői hellyel, ezért

bizalmi szavazást kezdeményezett kormánya ellen.

Nikosz Vucisz házelnök arra tett javaslatot, hogy a bizalmi szavazást jövő szerdán, január 16-án tartsák. Kammenosz bejelentette, hogy pártja nem fog bizalmat szavazni Ciprasz kormányának.

A Macedónia nevét Észak-Macedóniára változtató alkotmánymódosítást a macedón parlament pénteken már megszavazta, de a névvita lezárásáról tavaly júniusban kötött megállapodást még a görög parlamentnek is ratifikálnia kell.

Egyelőre nem világos, milyen hatása lesz a ratifikációs folyamatra annak, hogy a Független Görögök kilépnek a Ciprasz baloldali Sziriza pártjával kötött kormánykoalícióból. A Szirizának 145, a Független Görögöknek pedig 8 mandátuma van a parlamentben.

A ratifikáció sikerét remélik

Kammenosz mindig is ellenezte a Szkopjéval kötött megállapodást, mert szerinte elfogadhatatlan, hogy a Macedónia szó szerepeljen a balkáni állam nevében, mivel az megmásíthatatlanul a görög civilizációhoz és kultúrához köthető. A Független Görögök vezetője többször is fenyegetőzött azzal, hogy pártját kilépteti a koalícióból, ha az alku tényleg eljut a parlamenti ratifikáció szintjére.

A legfőbb ellenzéki erő, a konzervatív Új Demokrácia párt korábban úgy nyilatkozott, hogy meg fogja akadályozni a megállapodás elfogadását. A kormány mégis reméli, hogy a ratifikáció sikeres lehet a balközép és a független képviselők támogatásával.

Előzmények

A macedón névvita miatt tavaly októberben lemondott Níkosz Kociász görög külügyminiszter is mert úgy érezte, a kormányfő nem biztosította őt kellőképpen támogatásáról az alkut támadó Kammenosszal szemben.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×