eur:
393.1
usd:
366.77
bux:
66587.13
2024. április 25. csütörtök Márk
Bányamentők a CSM szénbányában, a cseh-lengyel határ mentén fekvő Karvinában 2018. december 20-án, miután sújtólégrobbanás történt a mélyben. Tizenhárom vájár – köztük tizenegy lengyel – életét vesztette,  tízen megsérültek.
Nyitókép: MTI/EPA/Lukas Kabon

Tragédia egy csehországi bányában

Sújtólégrobbanás történt egy csehországi bányában tegnap este, 13 vájár meghalt, és tízen eltűntek. A robbanás a lengyel határnál fekvő Karviná közelében lévő szénbányában történt 880 méter mélyen.

A halottak közül tizenkét lengyel és egy cseh állampolgár. A tíz sérült közül öten lengyelek, és egyikük, egy égési sérülésekkel kórházba szállított férfi állapota válságos. Még két embert kellett kórházba vinni, és további heten könnyebb sérüléseket szenvedtek.

Ivo Čelechovský, a mentőszolgálat szóvivője elmondta, hogy

a detonáció következtében beomlott az 1968 óta üzemelő CSM szénbánya jelentős része.

Négy áldozatot találtak meg eddig. Egy vájár holttestét már a felszínre hozták, a többi halottat a veszélyes helyzet miatt feltehetően az új évben tudják csak kihozni, mivel a tűz miatt újabb detonációtól tartanak. Valamennyi sérültet a felszínre hozták.

A helyszínre érkezett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő közölte, hogy

a mélyben 200 Celsius-fokot mértek, a szerencsétlenség helyszínén pedig ennél melegebb van.

A robbanás a lengyel határnál fekvő Karviná közelében lévő szénbányában történt 880 méter mélyen. A helyszín közelében tovább dolgoznak a mentőcsoportok.

  • A Karviná melletti szénbányában mintegy 9 500 embert alkalmaznak.
  • Korábbi információk szerint a szerencsétlenség helyszínén 23 vájár dolgozott.
  • A mentőakciót 40 cseh mentő folytatta, még éjjel segítségükre indult 10 lengyel mentő is, speciális, robbanásveszélyes körülményekhez készült felszereléssel.
  • A CMS kőszénbánya 1968 óta üzemel, 2005 óta az OKD csoport tulajdona. Az OKD idén tavasszal cseh állami tulajdonba került, 2023-re a bánya bezárását tervezik.
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×