eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Genf, 2018. április 3.António Guterres ENSZ-főtitkár a háború dúlta Jemen megsegítésére összehívott adományozói konferencián, a világszervezet európai székházában, Genfben 2018. április 3-án. (MTI/EPA/Salvatore Di Nolfi)
Nyitókép: SALVATORE DI NOLFI

ENSZ-főtitkár: az események hasonlítanak az első világháború előzményeire

Egységes álláspont kialakítását sürgették a világbéke megteremtése érdekében Németország és Franciaország vezetői a Párizsi Békefórum elnevezésű háromnapos rendezvény vasárnapi megnyitóján, amelyen több tucat állam- és kormányfő volt jelen.

Angela Merkel német kancellár arról beszélt, hogy az egyre növekvő nacionalizmus és populizmus fenyegetést jelent az 1945 után létrejött "európai békeprojektre". Kiemelte, hogy a mai kihívások többségét nem tudja egyetlen ország egyedül megoldani, ezért van szükség egységes megközelítésre.

Ha az elszigetelődés nem hozott megoldást száz évvel ezelőtt, hogyan is hozhatna a mai, minden szinten összekapcsolt világunkban?

- tette fel a kérdést beszédében a német kancellár. Hozzátette: a mostani béke olykor túlságosan magától értetődőnek tűnhet, de valójában ettől messze van, meg kell küzdeni érte.

Emmanuel Macron francia elnök reményét fejezte ki, hogy a multilateralizmus elősegítésével a Párizsi Békefórum segíthet elkerülni azt, hogy a múlt csapdáiba essünk bele. A fórum sikere remélhetőleg jól mutatja majd a kiegyezés erejét egy évszázaddal azt követően, hogy Európát feldúlta a történelem egyik legvéresebb konfliktusa - mondta Macron.

António Guterres ENSZ-főtitkár megnyitó beszédében arra figyelmeztetett, hogy

az események olyan láncolata alakulhat ki, amely hasonlít ahhoz, amely az első világháborúhoz, majd az 1930-as évek eseményeihez vezetett.

A Párizsi Békefórum megnyitóján mások mellett részt vett Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök is. Donald Trump amerikai elnök viszont - aki jelen volt az első világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény centenáriumi ünnepségén a francia fővárosban - a megnyitó idején már úton volt visszafelé Washingtonba.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×