eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Twitter

Gigantikus a világ legmagasabb szobra - galéria

Felavatták a világ eddigi legmagasabb szobrát Indiában, Gudzsarat tartományban. A Szardar Patel ügyvédet, függetlenségi hőst, India első belügyminiszterét ábrázoló alkotás 182 méter magas.

Felavatták a világ eddigi legmagasabb szobrát Indiában, Gudzsarat tartományban. A Szardar Patel ügyvédet, függetlenségi hőst, India első belügyminiszterét ábrázoló alkotás 182 méter magas. Harangozó Éva összefoglalója.

Az egység szobraként méltatta az alkotást avatóbeszédében az indiai kormányfő, aki szintén Gudzsarat tartományból származik. Narenda Modi hangsúlyozta: reméli, hogy az óriásszobor ugyanúgy mágnesként fogja vonzani a turistákat, mint New Yorkban a Szabadság-szobor.

Korábban ő ígérte meg az államnak a szobor felállítását, ami miatt heves bírálatok érték, mondván, India nem engedheti meg magának azt, hogy ekkora összeget költsön egyetlen szoborra.

Szardar Patel volt a független India első miniszterelnök-helyettese Nehru mellett. Patel India vasembereként vált ismertté, miután szívós tárgyalásokkal és erőszakkal való fenyegetéssel rávett 550 fejedelemséget a független Indiához való csatlakozásra 1947-ben.

A szobor megépítése 403 millió dollárba került és négyszer nagyobb, mint a budapesti Szabadság-szobor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×