eur:
394.64
usd:
364.89
bux:
65498.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Twitter

Már épülnek a világ legnagyobb szobrai - fotók

A világ legmagasabb szobrai épülnek Indiában, ezek mellett eltörpül a földkerekség jelenlegi legmagasabb szobra, egy 128 méteres Buddha a kínai Honan tartományban.

A történelmi figurákat ábrázoló gigantikus szobrokra egymilliárd dollárt költenek, építésük összefügg politikai és emlékezetpolitikai megfontolásokkal.

Mindkét szobor több mint kétszer olyan magas lesz, mint a New York-i Szabadság-szobor

Már az ősszel át akarják adni Vallabhbhai Patel, népies nevérn Szardar Patel függetlenségi hős 182 méter magas szobrát India egy távoli zugában, Gudzsarát államban, egy duzzasztógáttal szemben, de már alapozzák egy 17. századi harcoló király egy ennél is magasabb, 212 méteres lovasszobrát tengertől elhódított területen Mumbai partjainál.

A Patel-szobor építésén 2500 munkás, köztük több száz kínai napszámos dolgozik lázasan, hogy a 430 millió dolláros mű elkészüljön október 31-re, amikor Narendra Modi miniszterelnök fel akarja avatni.

A szoborban 153 méter magasan - körülbelül mellmagasságban - kilátó létesül. A kormányfő azt mondja, hogy az óriásszobor ugyanúgy mágnesként fogja vonzani a turistákat, mint New Yorkban a Szabadság-szobor.

Vallabhbhai Patel volt a független India első miniszterelnök-helyettese Dzsaváharlál Nehru mellett, és az Indiában jelenleg kormányon lévő jobboldali-vallásos Bharatíja Dzsanata Párt úgy érzi, Patel emléke méltatlanul homályosult el a világias Nehru-dinasztiáé mellett. Patel India "vasembereként" vált ismertté, miután szívós tárgyalásokkal és erőszakkal való fenyegetéssel rávett 550 fejedelemséget a független Indiához való csatlakozásra 1947-ben.

Mumbainál csak 2021-re tervezik átadni Cshatrapai Sivadzsi 17. századi király 212 méteres kardlengetős lovasszobrát, amellyel Mahárástra indiai állam maráthi nyelvű népességének rokonszenvét akarják elnyerni a jövő évi választások előtt. Az 515 millió dolláros projektnek az előkészületei kezdődtek meg, a szobron kívül múzeumot, parkot és egy helikopter-leszállópályát is építenek a tengertől elnyert, a szárazföldtől két kilométerre fekvő területen.

Mindemellett azt is tervezi a Modi vezette jobboldali indiai kormány, hogy az újdelhi Nehru Emlékmúzeumot átalakítják az összes eddigi indiai miniszterelnök emlékhelyévé.

Az ellenzéki Kongresszus Párt szerint a Patel-óriásszobor építésének és a Nehru-múzeum átalakításának célja a történelem átírása, Dzsaváharlál Nehru emlékének háttérbe szorítása, annak sulykolása, hogy a jobboldal ugyanolyan szerepet játszott a függetlenség kivívásában, mint Nehru.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×