eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kopt keresztény zarándokokat szállító buszra támadtak Egyiptomban

Kopt keresztény zarándokokat szállító buszra támadtak ismeretlen fegyveresek pénteken Egyiptomban, az egyház tájékoztatása szerint legalább heten meghaltak, tizenkilencen megsebesültek. Az Iszlám Állam terrorszervezet a szócsövén, az Aamák "hírügynökségen" keresztül jelentkezett a merénylet elkövetőjeként.

Annak ellenére, hogy a dzsihadisták állításuk alátámasztására nem szolgáltattak bizonyítékot, ismételten kifejezték szándékukat, hogy megbüntetik a kopt keresztényeket, mert támogatják Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnököt. Az Iszlám Állam már korábban is több merényletet hajtott végre egyiptomi keresztények ellen.

Szíszi a történteket követő Twitter-üzenetében megfogadta, hogy folytatni fogja a terroristák elleni küzdelmet. Mint írta, a támadás sebet akart ejteni az egyiptomi nép erős szövetén.

A támadás Minja tartományban történt a Kairótól 260 kilométerre délre fekvő Hitvalló Szent Sámuel-kolostor közelében. Hírügynökségi jelentések szerint három busz tartott a kegyhelyhez, a fegyveresek azonban csak az egyik járműre tudtak rálőni. A TASZSZ orosz hírügynökség előzetes információkra hivatkozva 10 halálos áldozatról írt.

A halottak között nők és gyerekek is vannak.

Mahmud Taufik egyiptomi belügyminiszter a televízióban közvetített nyilatkozatában bejelentette: műveleti csoportot hoznak létre a támadók előkerítésére.

2017 májusában ugyanebben a térségben szintén zarándokok buszát vették célba szélsőségesek, akkor 28 halálos áldozat volt és több tucat sebesült.

A koptok alkotják a legnagyobb, egyben legősibb keresztény közösséget Egyiptomban. Számukat 7-10 millió közé teszik a mintegy 95 milliós lakosságon belül. Hoszni Mubarak egyiptomi diktátor 2011-es bukása után, a 2013-ig tartó iszlamista kormány alatt a koptok helyzete nagyon megnehezült. Az olykor több tucat halálos áldozattal járó támadások azonban ezt követően sem szűntek meg.

Minja tartományban a legmagasabb, 35 százalék a kopt keresztények aránya. Ez a térség egyben az, amelyikben a legtöbb erőszakcselekményt követik el templomok, illetve keresztények házai és üzletei ellen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×