eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Vége a "minden idők legdrágább tortája" ügynek

Egy sütödét azért perelt egy homoszexuális aktivista, mert az nem volt hajlandó elkészíteni a kért tortáját. A cég tulajdonosa a különleges megrendelés árát a megfizethetetlen kategóriában szabta meg, és a bíróság szerint joga volt hozzá.

Megnyerte "minden idők legnagyobb tortaperét" az Ashers Bakery. Mint a BBC beszámol róla, az észak-írországi vállalat keresztény vezetőinek adott igazat az Egyesült Királyság legfelsőbb bírósága abban az ügyben, amelyben

a sütöde elutasította - a sajtóban elterjedt nevén - "homoszexuális tortáról" szóló megrendelését.

A 2014-ben indult és a szigetországi közvéleményt azóta is élénken foglalkoztató történet szerint a sütödének

"Támogasd a melegházasságot!" feliratú tortát kellett volna legyártani

az ismert homoszexuális jogvédő, Gareth Lee kérésére, aki a sütöde visszautasítását követően azonnal perelt szexuális és politikai diszkrimináció miatt.

Az Ashers első- és másodfokon is vesztett, szerdán azonban a legfelsőbb bíróság öttagú testülete egyhangúlag jogosnak ítélte meg a lépést.

A per négy és fél évig tartott és összesen körülbelül 500 ezer font költsége volt,

a bírósági döntés kulcsa pedig a lelkiismereti szabadság elve volt.

Daniel McArthur, a vállalat ügyvezetője az ítélet után erről is beszélt: "Ez ma sok ember öröme, az ítélet megvédi a valódi szólás- és lelkiismereti szabadságot."

Gareth Lee közben azon véleményének adott hangot, hogy az ítélet után "másodosztályú állampolgárnak" érzi magát,

és aggodalmát fejezte ki a döntés homoszexuális közösségekre gyakorolt hatása miatt.

"Én csak egy tortát akartam rendelni" - tette hozzá.

Az ítéletet John Larkin, Észak-Írország legfőbb ügyésze is üdvözölte, de az Észak-Írországért Felelős Egyenjogúsági Bíróság azt jelezte, meg fogja vizsgálni az ítélet következményeit, ami az országra érvényes úgynevezett "egyenlőségi törvény" alkalmazását illeti úgy a vállalkozások, mint az ügyfelek tekintetében.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
A mesterséges intelligencia betört a vállalati világba - Hogyan használjuk a generatív AI-t üzleti környezetben?

A mesterséges intelligencia betört a vállalati világba - Hogyan használjuk a generatív AI-t üzleti környezetben?

A gépi tanuláson (machine learningen) alapuló alkalmazások és szolgáltatások már átszövik mindennapjainkat, elég csak a különböző streaming szolgáltatók ajánlórendszereire vagy az okostelefonunk arcfelismerésére gondolni. Ennek adott extra löketet a ChatGPT-t is meghajtó GPT-3 és hozzá hasonló transformer alapú modellek megjelenése, ami széles körben is a felhasználók kezébe adta a folyékonyan kommunikáló algoritmus élményét. Miképp segíthetnek a nagy nyelvi modellek az üzleti folyamatok hatékonyabbá tételében? Erről tart előadást április 23-ai AI in Business rendezvényünkön Ignácz Péter a KPMG managere. 

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×