eur:
394.2
usd:
365.02
bux:
65570.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Erőss Zsolt régi emléktáblája
Nyitókép: Magyarhang.org

Ellopták Erőss Zsolt emléktábláját

Román csendőrök éppen azokban a napokban másztak fel az emléktábla sziklájára a Békás-szorosban, amikor a feketemárvány-tábla eltűnt.

Ismeretlen tettesek levágták és eltüntették Erőss Zsolt hegymászó fekete márványból készült emléktábláját az erdélyi Oltárkő tetején, ahol sziklamászó-karrierje kezdődött - írja a Magyar Hang.

A hiányt a Hargita megyei alpinisták azután fedezték fel, hogy

a Neamt megyei hegyi csendőrség tagjai "komoly felszereléssel" (sarokcsiszoló, generátor) megmászták a sziklát, hogy az ország létrejöttének századik évfordulójára emlékezve egy hatalmas zászlórudat állítsanak a csúcson, amelyen egy hatalmas román trikolór lobog.

A csendőrség is megszólalt az ügyben, ők szeptember 26-án jártak a sziklán, de "semmiféle táblát nem láttak" ott, ahol Erőss Zsoltét korábban elhelyezték.

A hargitai hegyimentők szerint pár nappal korábban még biztosan a helyén volt a tábla.

A történés érdekessége még, hogy a veszélyes sziklamászóhelyen több emléktáblát is elhelyeztek szerencsétlenül járt mászók emlékére, de azokat eddig nem bántották. Egyelőre az sem ismert, hogy a tábla darabjait elvitték-e vagy csak a mélybe zuhantak. A lap megjegyzi, az Erőss Zsolt emléktáblájával történtek idegenek a hegymászók szellemiségétől, akik nemzetiségre tekintet nélkül tisztelik egymást.

A tervek szerint

a Hargita megyei alpinisták hamarosan pótolni fogják az emléktáblát.

Erőss Zsolt 2013 májusi halálos himalájai hegymászóbalesete évében már emléktáblát állítottak a Békás-szoros fölött özvegye és hegymászótársak részvételével. A fekete márványból készült emléktáblán Erőss Zsolt születésének és halálának helye és dátuma mellett egy Wass Albert-idézet szerepelt: "Üzenem az otthoni hegyeknek: (…) A víz szalad, a kő marad, a kő marad..."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×