eur:
393.04
usd:
366.98
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Rio de Janeiro, 2018. október 7.A brazil államfőválasztás egyik fő esélyesének tartott Jair Bolsonaro, a radikális jobboldali Szociálliberális Párt jelöltje egy Rio de Janeiró-i szavazóhelyiségben 2018. október 7-én, az elnökválasztás napján. (MTI/AP/Silvia Izquierdo)
Nyitókép: MTI/AP/Silvia Izquierdo

Jair Bolsonaro: nagy győzelem lesz

A korábban megkéselt, szélsőjobboldali Jair Bolsonaro nyugalmazott tábornok nyerte meg a vasárnap tartott brazíliai elnökválasztás első fordulóját, de nem szerzett abszolút többséget, így második fordulót kell tartani.

Bolsonaro a szavazatok 99 százalékos összesítése szerint a voksok kevéssel több mint 46 százalékát kapta, míg a választás másik nagy esélyese, a baloldali Munkáspárt (PT) jelöltje, a libanoni keresztény származású Fernando Haddad a szavazatok alig több mint 29 százalékával alulmaradt vele szemben.

A jobboldali elnökjelölt azonnali győzelmének elmaradását, azaz azt, hogy nem szerezte meg a voksok legkevesebb 50 százalékát, annak tudta be, hogy "problémák merültek fel az elektronikus szavazóurnákkal".

Az október 28-i második fordulóban így Bolsonaro és Haddad mérkőzik meg az elnöki tisztségért.

"Nagy győzelem lesz" - mondta e nappal kapcsolatosan Bolsonaro egy élő közvetítés során otthonából, ahol éppen lábadozik, miután szeptember elején egy férfi megkéselte egy kampányrendezvényen.

Ellenfele, Haddad szerint az egyetlen "fegyvere" az "érvei" lesznek a második fordulóban.

Privatizáció vagy nagyobb állami beavatkozás?

Bolsonaro egyik hétfői Twitter-bejegyzése nyomán egyebek között a minisztériumok számának csökkentését és privatizációt ígér arra az esetre, ha megnyeri a második fordulót.

Ez egybecseng azokkal a korábbi elemzésekkel, amelyek szerint győzelme esetén Bolsonaro kormánya várhatóan privatizációval igyekszik majd helyreállítani az államháztartás egyensúlyát, de a Petrobras olajvállalat várhatóan továbbra is állami kézben marad. Emellett

a törvényi szabályozások lazítására kell számítani a mezőgazdaság és a bányászat előmozdítása érdekében.

Azt viszont Bolsonaro megígérte, hogy az erdőirtástól fenyegetett amazonasi őserdőkben nem fogja lehetővé tenni a szója-, kukorica- és nádcukorültetvények bővítését.

Bolsonaróval szemben Haddad a nagyobb állami beavatkozás híve a gazdaságban. Egyebek között arra tett ígéretet, hogy hatályon kívül helyezi a jelenlegi elnök, Michel Temer által elfogadott összes költségvetési kiigazító intézkedést, hogy

rendbe hozza az államháztartást, amelynek hiányát az egyik legnagyobb fenyegetésnek tartják a brazil gazdaságra nézve.

A 63 éves volt katonatiszt támogatottságát arra építi, hogy a brazilok hatalmas hányada kiábrándult az országot eddig irányító, korrupciós ügyekbe keveredett pártokból, sokan dühösek, mert egyre jobban elharapódzik a bűnözés. A 63 éves korábbi katonatisztet bírálói viszont csak "Trópusi Hitlerként" emlegetik, vélhetően azért, mert nem zárta ki a katonai beavatkozást az ország belügyeibe, ha a korrupciót nem sikerül megfékezni.

Az 55 éves Haddad támogatói nagyrészt azok köréből kerülnek ki, akik Luiz Inácio Lula da Silva korábbi elnök hívei. Lula da Silva töretlen népszerűsége ellenére azért nem indulhat a választáson, mert korrupció miatt elítélték, és börtönben van.

Az elnökjelölt fia is jól szerepelt

Brazíliában vasárnap ezenkívül parlamenti választásokat is tartottak. Ezen Bolsonaro pártja, a Szociálliberális Párt (PSL) az eddigi egyről 52-re növelte képviselői számát a brazil törvényhozás, a kongresszus alsóházában, így a második legnagyobb erővé lépett elő a képviselőházban. Haddad pártja, a PT 56 helyet szerzett.

A szélsőjobboldali elnökjelölt fia, Eduardo Bolsonaro képviselőként csaknem 2 millió szavazatot kapott, a valaha volt legtöbbet a dél-amerikai országban.

Bolsonaro hétfőn magabiztosságának hangot adva azt mondta: már megkezdte az egyeztetéseket egyes törvényhozókkal a kongresszusban az esetleges kormánykoalícióról.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×