eur:
392.5
usd:
365.82
bux:
66629.59
2024. április 26. péntek Ervin
Strasbourg, 2018. március 14.Az Európai Uniónak és az Egyesült Királyságnak a szigetország uniós kiválását követő kapcsolatáról ülésezik az Európai Parlament (EP) Strasbourgban 2018. március 14-én. A Brexit ügyében megszavazott határozatban a képviselők azt szorgalmazták, hogy a szigetország maradjon tagja a belső piacnak és a vámuniónak, ennek lehetőségét azonban a brit kormány kizárta. (MTI/EPA/Patrick Seeger)
Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Románia is Magyarország és Lengyelország sorsára juthat

Ezúttal Románia kerül az asztalra az igazságszolgáltatás függetlensége miatt. Szerdán a román miniszterelnök jelenlétében a legújabb bukaresti igazságügyi reformokról vitáznak az Európai Parlamentben, és áttekintik azok hatását a hatalmi ágak szétválasztására.

Magyarország és Lengyelországgal szemben már zajlik a 7. cikkely szerinti eljárás, ez a sors várhat Romániára is – mondta az InfoRádiónak Gyévai Zoltán. A Bruxinfo főszerkesztője hozzátette: az Európai Bizottság a lengyel és a román igazságszolgáltatás függetlenségének csorbításának veszélyére is felhívta a figyelmet. Noha Magyarországgal szemben ilyen kifogásokat nem emelt, a legutóbbi országjelentésben mégis jelezte ezzel kapcsolatos aggodalmát.

A szakértő kiemelte: Romániávan szemben él az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus, ami külön keretet teremt a párbeszédnek, így a bizottság nem ugyanazt az utat járja keleti szomszédunkkal szemben, mint a másik két állammal.

Az Európai Parlament novemberben fog szavazni Romániáról, „addig sok minden fog történni”

– jegyezte meg Gyévai Zoltán. Októberben a Velencei Bizottság elfogadja a román büntetőtörvénykönyvet és az eljárási normákat módosító jogszabályról alkotott véleményét. A testület előzetes álláspontja elmarasztaló volt – tette hozzá a főszerkesztő. A hónapban ráadásul a román alkotmánybíróságnak több törvényt is véleményeznie kell.

Az Európai Bizottság párbeszédet kezdeményez a román kormánnyal, és igyekszik jobb belátásra bírni. Ha nem hátrál meg, elképzelhető, hogy a parlament erős határozatot fogalmaz meg, de ez még nem az a dokumentum, amely kezdeményezi a 6. cikkely szerinti eljárást – mondta a szakértő.

A témáról bővebben is szó lesz szerda este 7 órától az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×