eur:
394.42
usd:
369.55
bux:
65240.52
2024. április 19. péntek Emma
Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár sajtótájékoztatót tart találkozójukat követően Berlinben 2018. július 5-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Merkel: helyes, hogy Magyarország védi a schengeni külső határát

Helyes, hogy Magyarország védi a schengeni külső határát - mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön a bajorországi Augsburgban. Hozzátette: "kicsit furcsának tartom, ahogyan minket szapul" Orbán Viktor.

Az Augsburger Allgemeine című helyi lap fórumán azzal kapcsolatban, hogy a 2015-ös menekülthullám idején folytatott tevékenységét szokás különutas német politikaként jellemezni, kérdésre válaszolva kiemelte, hogy egy főre vetítve nem Németország fogadta be a legtöbb menedékkérőt, hanem Svédország, és Ausztria is Németország előtt áll.

Hozzátette: Orbán Viktor magyar miniszterelnök "folyamatosan rámutat arra, hogy milyen jól védi a határt, amit egyébként helyesnek tartok, és soha nem is szólaltam fel a határvédelme ellen, hiszen schengeni külső határa van, de ez a határ sajnos még nem készült el akkor, amikor a sok menekült érkezett".

Mindennek alapján "kicsit furcsának tartom, ahogyan minket szapul" - mondta a német kancellár.

Arról is szólt, hogy a migrációval és a menekültekkel kapcsolatban meg kell próbálni "megbékíteni" egymással az eltérő álláspontokat, és érdemes nemcsak a múlttal foglalkozni, hanem a jövővel is.

Angela Merkel a többi között elmondta, hogy ismét jelölteti magát elnöknek pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) decemberi kongresszusán, és ki akarja tölteni negyedik, 2021 őszéig tartó kormányfői ciklusát.

Hangsúlyozta: továbbra is az a meggyőződése, hogy a CDU-elnöki és a kancellári tisztség összetartozik.

Azzal kapcsolatban, hogy Szászország tartományi törvényhozás (Landtag) CDU-frakciójának vezetője nem zárja ki a kormányzati együttműködést a CDU-tól és bajor testvérpártjától, a Keresztényszociális Uniótól (CSU) jobbra álló, Alternatíva Németországnak (AfD) nevű ellenzéki párttal a jövő szeptemberi Landtag-választás után, kijelentette, hogy "kategorikusan" kizárja az együttműködést az AfD-vel.

Hozzátette: szerinte a szászországi CDU-ban a "túlnyomó többség" éppen így viszonyul a kérdéshez.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×