INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 9. vasárnap
Emőd

eu-csúcs

sebastian kurz

frontex

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Sebastian Kurz osztrák kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök (j2) kezet fog a munkavacsora előtt az EU salzburgi csúcstalálkozóján 2018. szeptember 19-én. Mellettük Wilfried Haslauer, Salzburg tartományfőnöke (b) és Harald Preuner Salzburg polgármestere.

EU-csúcs: Kurz szerint a megoldás kulcsa a külső határok védelme

Infostart / MTI

Még az év végéig tartó osztrák uniós elnökség idején tető alá kell hozni az Európai Unió külső határainak védelméről szóló megállapodást Sebastian Kurz kancellár szerint. A salzburgi informális uniós csúcs hivatalos megnyitója előtt az osztrák kancellár hangsúlyozta, hogy a csúcsértekezleten elő kell készíteni az erre vonatkozó új Frontex-mandátumot.

Kurz utalt arra, hogy néhány tagállam - mint fogalmazott - "szuverenitási aggodalmakat" táplál az Európai Bizottság által javasolt Frontex-mandátum miatt. Ez - tette hozzá - mindenekelőtt Spanyolországra, Olaszországra és Görögországra vonatkozik, "Magyarországra kevésbé".

A kancellár szerint aggodalmak vannak a menekültek szükséges regisztrálásával kapcsolatban is. Sebastian Kurz teljes támogatásáról biztosította Jean-Claude Juncker bizottsági elnök arra vonatkozó javaslatát, hogy az Európai Határ és Partvédelmi Ügynökségben szolgálatot teljesítők számát 2020-ig 10 ezer főre növeljék és bővítsék ki a Frontex mandátumát. Reményét fejezte ki, hogy ennek előkészítésében a salzburgi csúcs eredményes lesz.

Az osztrák kancellár emlékeztetett arra, hogy a tagállamok évek óta harcban állnak egymással a menekültek elosztásával kapcsolatban.

Az elosztás azonban nem oldja meg az illegális migráció problémáját - jelentette ki, hangsúlyozva, hogy a megoldás kulcsa a külső határok védelme. Úgy értékelte, hogy a tagállamok többsége már támogatja ezt.

Kurz kijelentette, hogy a hangsúlyt a Frontex mandátumának kiszélesítésére és a tranzitországokkal való együttműködésre kell helyezni.

Peter Pellegrini szlovák kormányfő a csúcs megnyitóján elmondta: problémásnak látja a Frontex mandátumának kiszélesítését, ugyanis vannak kormányok, amelyek nem akarják átengedni országaik határvédelemmel kapcsolatos döntési jogkörét az uniós ügynökségnek. Ugyanakkor a probléma feloldható, amennyiben a Frontex Észak-Afrikában tevékennyé válna, illetve a tagállami határvédelmet kiegészítő módon járna el.

Pellegrini újfent hangsúlyozta országa álláspontját, miszerint Szlovákia számára elfogadhatatlan a menekültek kvóták szerinti elosztása a tagállamok között.

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök viszont világos fordulatot követelt az európai bevándorlási politikában. "Európában helyük kell legyen a menekülteknek, ez egyike az EU alapvető értékeinek" - hangsúlyozta. A liberális politikus szerint a jelenleg Európába érkezők száma alacsonyabb a 2007-es adatoknál. "Politikai krízis van, nem pedig migrációs válság" - hangoztatta Bettel, aki szerint mindemellett különbséget kell tenni az erőszak és kínzás elől menekülő, illetve a jobb életre vágyó bevándorlók között.

Giuseppe Conte olasz kormányfő az uniós találkozó kezdetén bírálta Donald Tuskot, mert az Európai Tanács elnöke a nap folyamán egyes tagállamok szemére vetette, hogy a migráció kérdését mindössze politikai haszonszerzésre akarják felhasználni.

"Nem kampánytéma a migrációs problematika, és nincsenek most küszöbön álló választások sem. Az igazság az, hogy a migráció fontos kérdés, amelyért politikai felelősséget kell vállalni, és amelyre választ kell találni" - húzta alá Conte az ANSA olasz hírügynökség beszámolója szerint. A bevándorlási problematikát szerinte nem vészhelyzetként kell kezelni, hanem a kérdést "strukturálisan" kell megközelíteni.

Nyitókép: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs
A címlapról ajánljuk

Meghalt Reigl Judit

A Kossuth-díjas, Franciaországban élő festőművészt 97 éves korában érte a halál....
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018