eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Szapporó, 2018. szeptember 6.A sárban derékig elmerült társukat (k, kékben) szabadítják ki a mentőegységek tagjai a Japán legészakibb nagy szigetén, Hokkaidón történt nagy erejű földrengést követően Szapporóban 2018. szeptember 6-án. A rengés okozta földcsuszamlásokban legkevesebb nyolc ember életét vesztette, több mint harmincan eltűntek, a japán híradások 120-ra teszik a sérültek számát. A földrengés miatt megszakadt a 3 millió hokkaidói háztartás szinte mindegyikének áramellátása, és egy atomerőmű hűtését átmenetileg tartalék generátorokkal kell biztosítani. (MTI/EPA/Majama Kimimasza)
Nyitókép: (MTI/EPA/Majama Kimimasza)

Intelligens megoldások földrengés ellen

A Japán legészakibb nagy szigetét, Hokkaidót csütörtök hajnalban sújtó 6,7-es erősségű földrengés nem ritka a szigetországban - mondta az InfoRádió által megkérdezett geológus.

Korábban beszámoltunk róla, hogy nagy erejű földrengés rázta meg Japán legészakibb nagy szigetét, Hokkaidót. Sok ház összedőlt, többtucatnyi embert keresnek. Leállt a repülőtér, fennakadások voltak egy atom- és egy szénerőműben. A kormány válságközpontot állított fel.

Gyakoriak a földrengések Japánban

Japánban a 6,7-es erősségű földrengés közepesnek számít, és nagyon gyakori - mondta az InfoRádiónak Juhász Árpád geológus. Kifejtette, hogy az egésznek az az oka, hogy a Csendes-óceán aljzata évenként 7-8-9 centiméteres átlagos sebességgel nekinyomul a japán szigeteknek, amit szigetívnek hívnak.

"Igen nagy mélységben, helyenként akár 10 ezer méter mélységben is alábukik az óceánba, így létrehozva mélytengeri árkokat.

A folyamat során a kőzetek eltörnek, energia szabadul föl, és ez hullám formában terjed a föld felszínén"

- tette hozzá.

Földrengés előrejelzése

A geológus szerint a geofizikának nincs elméleti alapja ahhoz, hogy előre tudja jelezni a földrengéseket, így azonban nagyon nehéz felkészülni rájuk.

"Olyan országokban, ahol a földrengés gyakori, az iskolákat, a kórházakat, az atomerőműveket, a mentőállomásokat építsék meg az építészeti fegyelem maximális betartásával"

- hívta fel a figyelmet Juhász Árpád.

A legkritikusabb építményeknél már intelligens megoldásokat alkalmaznak: a nagy kilengésű toronyházaknál olyan mélyre alapoznak, hogy szinte akkora építményrész van a föld alatt, mint amennyi a föld felszíne fölé emelkedik - tette hozzá a geológus.

Ezenkívül sok toronyház aljzatába már

érzékelő műszerek vannak beépítve, amelyek fölfogva az érkező földrengés irányát és az erősségét, automatikus ellenmozgást indítanak el,

így szinte kioltják, kompenzálják azokat az erőhatásokat, amelyeket a földrengés okoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×