eur:
394.25
usd:
365
bux:
65619.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Hilo, 2018. augusztus 24.A Lane hurrikánnal érkező heves esőzések nyomán árvízben sodródó autó a hawaii Hilo településen 2018. augusztus 23-án. Donald Trump amerikai elnök rendkívüli állapotot hirdetett ki Hawaii valamennyi szigetére a 4-es erősségű Lane hurrikán érkezése miatt.(MTI/AP/Bruce Omori)
Nyitókép: MTI/AP/Bruce Omori

Lecsapott a hurrikán a turistaparadicsomra, magyarok is a helyszínen

Viharos széllel, esővel, áradással és sárlavinával érkezett meg Hawaiira a hármas erősségű Lane hurrikán helyi idő szerint csütörtökön. A Hawaiin tartózkodó magyar turisták a Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint biztonságban vannak.

A nagy sziget keleti felén 24 óra leforgása alatt csaknem 510 milliméter csapadék hullott - közölte az amerikai meteorológiai szolgálat. A vihar óránkénti 80 kilométeres széllökésekkel érkezett meg.

Sérültekről egyelőre nem érkezett hír. A lakosoknak azt tanácsolták, hogy csak evakuálás esetén hagyják el otthonaikat.

"Nagyon veszélyes a helyzet. Ne keljenek útra, ha nem muszáj" - írta a Twitteren David Ige hawaii kormányzó.

Ige felszólította a lakosokat, hogy két hétre elegendő élelmet, vizet és gyógyszert tartsanak maguknál szükség esetére.

Molokai és Maui szigetén több helyről ki kellett menekíteni az embereket, a közösségi médiában pedig áramkimaradásokról számoltak be.

Oahu és Kauai szigetén minden iskolát és kevésbé fontos kormányhivatalt bezártak. Több bolt is a szokottnál korábban lehúzta a rolót, repülőgép-járatokat töröltek, a parti őrség pedig lezárta az összes kikötőt a beérkező hajók előtt.

A Lane jelenleg északi irányba halad óránkénti 10 kilométeres sebességgel. A Saffir-Simpson skálán hármas kategóriába sorolt hurrikánt óránkénti 192 kilométeres széllökések kísérhetik - figyelmeztettek a meteorológusok.

Az amerikai hurrikánközpont rámutatott, hogy a vihar 1-1,5 méterrel is megemelheti a vízszintet a nagy sziget nyugati részén.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön rendkívüli állapotot hirdetett ki Hawaii valamennyi szigetére. Ez azt jelenti, hogy a helyi hatóságok szükség esetén gyorsan folyósítható, jelentős összegű szövetségi anyagi segítségre számíthatnak.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közölte, hogy a Lane hurrikán miatt Csiszár Katalin, Magyarország hawaii tiszteletbeli konzulja folyamatos kapcsolatban van a Hawaiin élő magyarokkal, valamint az ott tartózkodó magyar turistákkal. Eddig 14 magyar állampolgár fordult információért a tiszteletbeli konzulhoz, valamennyien turisták és jelenleg is biztonságban vannak.

Az illetékes magyar főkonzulátusra nem érkezett segítségkérés

- tette hozzá a tárca.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Hatalmas logisztikai csarnokot épít Debrecen mellett egy belga-magyar fejlesztő

Hatalmas logisztikai csarnokot épít Debrecen mellett egy belga-magyar fejlesztő

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 négyzetméter alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar vármegyei székhely térségében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×