eur:
393.36
usd:
367.62
bux:
66249.92
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Nincs megállapodás, mélyponton a font

Jelenleg 60 százalékos és egyre nő annak az esélye, hogy nem születik megállapodás arról, milyen feltételekkel szűnik meg az Egyesült Királyság európai uniós tagsága - mondta a brit külkereskedelmi miniszter.

Megállapodás nélküli kilépés esetén az Egyesült Királyság és az Európai Unió között az élet összes területét a meglévő nemzetközi szerződések fogják szabályozni, illetve az Egyesült Királyság és az EU-s tagállamok közötti kereskedelemre a Kereskedelmi Világszervezet kialkudott irányelvei lesznek irányadók - mondta Szabó Dávid József, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója.

Szabó Dávid József szerint ebben az esetben

visszaállna a teljes határellenőrzés, ami nagyon lelassítaná mind az áruforgalmat, mind a személyforgalmat,

az észak-ír–ír államhatár pedig újra kemény határrá válna, ami nem tenne túl jót a kétoldalú kapcsolatoknak.

Magyarországi hatások és hátrányok

A gazdasági problémákon kívül, lassulás következne be a kereskedelemben, korlátozások lennének a befektetések terén, ezek érzékenyen érintenék Magyarországot - hangsúlyozta a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója.

A megállapodás nélküli kilépésnek egyéb hátrányai is vannak, a többi között az, hogy az

Egyesült Királyság és az EU többi tagállama között lévő biztonsági, védelmi, titkosszolgálati együttműködések EU-s dimenziója megszűnne.

A szakértő szerint mindez helyreállítható, de ezeknek a kapcsolatoknak az újratárgyalása semmivel sem lesz könnyebb, mint most megállapodást elérni az EU és az Egyesült Királyság civilizált szétválásáról, hiszen később a nulláról kellene elkezdeniük a tárgyalásokat.

Bátorságpróba a britek részéről

Politikai szempontból a briteknek nem nagyon maradt más ütőkártya a kezében, mint hogy az európai partnerek felé hangsúlyozzák a brit megegyezés nélküli kiesés költségeit. A britek tisztában vannak azzal, hogy Európai Parlamenti választások jönnek 2019-ben, de a nyugat-európai vezető politikai elitek nem állnak túl jól" - mondta Szabó Dávid József.

Hozzátette, a britek pontosan tudják, hogy

azt a költséget, amibe a megegyezés nélküli kiesés kerül, nem akarja vállalni sem Angela Merkel, sem Emmanuel Macron.

A brit külkereskedelmi miniszter szerint jelenleg 60 százalék az esélye annak, hogy nem születik megállapodás a Brexit feltételrendszeréről. Szabó Dávid József viszont éppen az ellenkezőjét gondolja, szerinte 60 százalékos az esély, hogy megállapodás születik még a Brexit megtörténte előtt, hiszen a politikai elit érdekeltek ebben, de mindenki a kivárásra játszik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×