eur:
395.08
usd:
365.93
bux:
65340.3
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Berlin, 2018. április 7.Carles Puigdemont leváltott katalán elnök sajtótájékoztatót tart Berlinben 2018. április 7-én, miután az előző napon óvadék ellenében szabadlábra helyezték az észak-németországi Neumünster börtönéből. Puigdemont kiadatását a spanyol hatóságok kérték. (MTI/EPA/Omer Messinger)
Nyitókép: OMER MESSINGER

Elhagyja Németországot a volt katalán elnök

Folytatja politikai tevékenységét.

Elhagyja Németországot a hétvégén Carles Puigdemont volt katalán elnök, és visszatér Belgiumba - erről szerdai berlini sajtótájékoztatóján beszélt a politikus. A jövőben Belgiumból folytatja majd politikai tevékenységét. A katalán függetlenségpárti vezető elárulta, hogy Németországban több helyre hívták, és Európa más országaiba is kapott meghívásokat, amelyeknek lehetőségeihez mérten igyekszik majd eleget tenni.

"Nem tudom, hogy húsz évet kell-e várnom, hogy újra betehessem a lábam Spanyolországba, de

biztos, hogy nem fogok húsz évet várni, hogy betegyem a lábam Katalóniába"

- húzta alá sajtótájékoztatóján Puigdemont.

A volt katalán elnököt a Katalóniában tavaly októberben tartott, alkotmányellenes népszavazás miatt körözik a spanyol hatóságok. A népszavazást követően Madrid feloszlatta a katalán regionális parlamentet, és leváltotta a katalán kormányt, de az új választások után ismét függetlenségpárti kormány alakult az autonóm tartományban.

A spanyol főügyészség lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt kezdeményezett büntetőeljárást a volt katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen.

Puigdemont minden vádat tagad, és több társával Belgiumba menekült a spanyol igazságszolgáltatás elől.

Európai elfogatóparancsot adtak ki ellenük, ennek alapján vették őrizetbe négy hónappal ezelőtt Németországban, ahol a bíróság két héttel ezelőtt úgy döntött, hogy lázadás miatt nem lehet kiadni Spanyolországnak, de a hűtlen kezelés vádja miatt igen.

Azóta a spanyol hatóságok visszavonták a volt elnök ellen kiadott európai elfogató parancsot, és így Carles Puigdemontot nem fenyegeti őrizetbe vétel Spanyolországon kívül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×