eur:
394.83
usd:
370.34
bux:
65265.51
2024. április 19. péntek Emma

Eddig nem látott veszélyes kór ütötte fel a fejét az Unióban

Újabb, rövid időn belül a sokadik kecskepestises megbetegedést mutattak ki Bulgáriában, az Európai Unió más országában még nem jegyeztek fel ilyen jellegű megbetegedést.

A kecskepestis embert nem fertőz. A kiskérődzők, elsősorban a kecskék és juhok megbetegedését okozó vírus erősen fertőző, halálos betegség. A betegséget először 1942-ben írták le Elefántcsontparton.

Az első bolgár kecskepestises megbetegedést júniusban mutatták ki a Bulgária délkeleti részén fekvő Voden településen, közel a török határhoz, egy farmon. Akkor a bolgár hatóságok 1800 állat leölését rendelték el. Röviddel később három újabb farmon mutatták ki a megbetegedést a délkelet-bolgár Jambol körzetben.

Csütörtökön a bolgár állategészségügyi hatóság azt közölte, hogy az első esethez közel, Boljarovo település egyik farmján is jelentkezett a megbetegedés.

A települést karantén alá vették, és 10 kilométeres körzetben elrendelték az állatok vértesztjét.

Szófiában szerdán több száz feldühödött farmer tüntetett amiatt, mert az első kecskepestis megbetegedés óta több mint 4 ezer állatot kellett elpusztítani.

A megmozdulás vége után néhány órával Bojko Boriszov miniszterelnök menesztette Tszvetan Dimitrov mezőgazdasági miniszterhelyettest és a minisztérium több vezető beosztású munkatársát, hanyagságukra hivatkozva.

Szakértők feltételezik, hogy a kecskepestis (PPR) is szerepet játszott abban, hogy 2015-ben több mint 220 ezer tatárantilop pusztult el igen rövid idő alatt Kazahsztánban. 2017-2017 telén pedig Mongóliában a tízezres tatárantilop populáció csaknem 40 százaléka pusztult el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×