eur:
393.91
usd:
368.6
bux:
66294.91
2024. április 25. csütörtök Márk

Migráció: Grande-Marlaska szerint nem létezik hívó hatás

Nem mondhatjuk, hogy migráció növekedése a Földközi-tenger nyugati részén az utóbbi időszak jelensége lenne - mondta a spanyol belügyminiszter szerdán a spanyol közszolgálati rádióban reagálva az uniós part- és határvédelmi ügynökség (Frontex) jelentésére.

A szervezet értékelése szerint júniusban, most először a legfőbb belépési pont Európába Spanyolország volt, ahol a múlt hónapban 6400 embert regisztráltak. "Ez eléggé előrelátható volt" - jegyezte meg Fernando Grande-Marlaska, felidézve, hogy Spanyolországba tengeri úton 2016-ban 8072 ember érkezett, 2017-ben pedig már 22106.

Fernando Grande-Marlaska szerint nem létezik "hívó hatás",

az emberek nem ezért jönnek, hanem menekülnek, "menekülnek az éhség, a reménytelenség elől, egy jobb életért kockáztatják az életüket".

A Földközi-tenger Európa külső határa, ezért a migrációs politika európai politika, ami európai megoldásokat követel - hangsúlyozta, és hozzátette: rövid és középtávon fokozni kell az együttműködést a kibocsátó és tranzitországokkal, fenntartható módon kell segíteni a fejlődésüket.

A konkrét spanyolországi infrastrukturális intézkedéseket firtató kérdésre válaszolva elmondta: a dél-spanyolországi Cádizban fognak felállítani egy különleges központot, ahol a hatóságok és a civil szervezetek közösen el tudják látni az érkezőket humanitárius és jogi szempontból is, azonban részletekbe nem bocsátkozott ennek tervezett nagyságrendjéről vagy működéséről.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×