INFORÁDIÓ
2022. augusztus 17. szerda
Jácint

donald tusk

donald trump

nato

Szingapúr, 2018. június 12.Donald Trump amerikai elnök sajtótájékoztatót tart, miután Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel tárgyalt a szingapúri Sentosa szigetén fekvő Capella Hotelben 2018. június 12-én. A történelmi jelentőségű találkozó során először ült tárgyalóasztalhoz hivatalban lévő amerikai elnök az észak-koreai vezetővel. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Kemény hangú bírálatot kapott Trump

Infostart / MTI

Határozottan kritizálta Donald Trump amerikai elnök európai szövetségesekkel kapcsolatos álláspontját Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az EU-NATO együttműködési nyilatkozat aláírása után.

"Kedves Amerika, becsüld meg szövetségeseidet, miután nincsen belőlük olyan sok. Kedves Európa, növeld védelmi kiadásaidat, mert a jól felkészült és felszerelt szövetségeseket mindenki tiszteli"

- szólított fel Tusk az aláírást követő brüsszeli sajtótájékoztatón.

A tanács elnöke emlékeztette Trumpot, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően Európa állt elsőként az Egyesült Államok mellé, és az afganisztáni háborúban 870 európai katona vesztette életét. "A pénz fontos, de az igaz szolidaritás még ennél is fontosabb" - emelte ki.

"Elnök úr, kérem, emlékezzen erre holnap, amikor találkozunk a NATO-csúcson, de még inkább akkor, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozik Helsinkiben. Mindig fontos tudni, hogy ki a stratégiai barát, s ki a stratégiai probléma" - fogalmazott.

"Az Egyesült Államoknak nincs és nem is lesz jobb szövetségese Európánál,

amely annyit költ katonai kiadásokra, mint Kína, és sokszor annyit, mint Oroszország. Kétségtelen, hogy ez beruházás a közös amerikai és európai védelembe és biztonságba, ami nem mondható el biztosan az orosz és a kínai katonai kiadásokról" - közölte.

Az EU és a NATO vezetői által kedden aláírt közös nyilatkozatban a két szervezet közötti együttműködés további erősítéséről állapodtak meg.

Mint írták, a változó biztonsági kihívásokkal szemben továbbra is kulcsfontosságú a közös munka, illetve annak mélyítése egyebek mellett a katonai mobilitás, a hibrid- és kiberfenyegetések, a tömegpusztító fegyverek és a terrorizmus elleni harc területén, ahogyan a menekült- és migránsválság kezelésében is.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke fontos mérföldkőnek nevezte a dokumentumot, amely tovább erősíti a felek elkötelezettségét.

Rámutatott, hogy a NATO és az EU a "legtermészetesebb partnerek", a két szervezetnek 22 közös tagállama van, az uniós állampolgárok 95 százaléka NATO-országban él, közösek az értékek, mint a demokrácia és a szabadság, valamint jórészt a kihívások és fenyegetések is.

Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára arról számolt be, hogy az együttműködés a NATO és az EU között mára példátlan szintet ért el, és a keddi nyilatkozat ezt még tovább mélyíti és szélesíti.

A katonai szervezet vezetője üdvözölte az előrelépést az EU védelmi dimenziójának terén, s leszögezte, ez pusztán kiegészítő jellegű, nem alternatívája a NATO-nak, amelynek működése szerinte elengedhetetlen az euroatlanti térség biztonsága szempontjából.

Nyitókép: JIM LO SCALZO
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018