eur:
392.79
usd:
366.18
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Szingapúr, 2018. június 12.Donald Trump amerikai elnök sajtótájékoztatót tart, miután Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel tárgyalt a szingapúri Sentosa szigetén fekvő Capella Hotelben 2018. június 12-én. A történelmi jelentőségű találkozó során először ült tárgyalóasztalhoz hivatalban lévő amerikai elnök az észak-koreai vezetővel. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)
Nyitókép: JIM LO SCALZO

Donald Trump aláírta az új menekült-rendeletet

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban kedden délután aláírta azt az elnöki rendeletet, amely megakadályozza az Egyesült Államokba illegálisan érkező és őrizetbe vett családok elszakítását gyermekeiktől.

Az elnöki rendelet részletei ugyan még nem ismertek, de amerikai sajtójelentések szerint a "nulla tolerancia" politikájának a kormányzat nem vet véget, hanem csupán azt teszi lehetővé, hogy a gyermekek együtt maradhassanak az őrizetben lévő szüleikkel.

A rendelet aláírásakor Donald Trump megköszönte a jelen lévő Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszternek a rendelet tartalmának kidolgozását, és hangsúlyozta, hogy az illegális bevándorlásnak gátat vetni szándékozó kormánypolitika nem változik.

Kiszivárgott

A Fox News televízió adta hírül, hogy értesülései szerint az elnöki rendelet lehetővé tenné, hogy az illegális bevándorlók gyermekei hosszabb ideig a letartóztatott családtagjaikkal maradhassanak. Donald Trump nem sokkal az információ nyilvánosságra kerülése után a Fehér Házban bejelentette: a családok szétszakítását megakadályozó elnöki rendeletet készül aláírni "rövid időn belül". Az elnök leszögezte:

"a családokat együtt tartjuk, de változatlan szigorral lépünk el annak érdekében, hogy országunkat ne árasszák el emberek és bűncselekmények, s mindaz, amit nem akarunk".

A Fox elemzője emlékeztetett rá: ez a megoldás sem lehet végleges, hiszen egy 1997 óta érvényben lévő rendelet értelmében felnőttekkel együtt lévő gyermekeket nem lehet 20 napnál hosszabb ideig fogva tartani.

Nulla tolerancia?

A közfelháborodást és immár nemzetközi tiltakozást is kiváltó "nulla tolerancia" politikáját - amelynek része az illegális határátlépők gyermekeinek elválasztása szüleiktől - Jeff Sessions igazságügyi miniszter hirdette meg néhány héttel ezelőtt. A Fehér Ház szóvivője kedden emlékeztetett arra: ez a gyakorlat a korábbi amerikai elnökök idején is érvényben volt, csak nem alkalmazták ilyen következetességgel.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője - válaszul az egyik volt first lady, Laura Bush The Washington Postban közölt, a gyakorlatot bíráló véleménycikkére - hangsúlyozta: ezt a törvényt még George W. Bush elnök írta alá.

A gyermekek elszakítása miatti felháborodás az Egyesült Államokban és világszerte is erősödik. Kedden a mexikói kormány minősítette "kegyetlen és embertelen" gyakorlatnak, szerdán Ferenc pápa fogalmazott meg éles bírálatot, és szerdán Justin Trudeau, kanadai kormányfő országa parlamentjében szintén "rossznak" és "elfogadhatatlannak" nevezte, ami az amerikai-mexikói határon történik.

Nő az elégedetlenség "házon belül" is

Az Egyesült Államokban a republikánus politikusok körében is szélesedik az elégedetlenek és a bírálók tábora. Peter King, New York republikánus képviselője például a Fox televíziónak adott interjújában kifejtette: támogatja ugyan Donald Trump bevándorlási politikáját, de nem ért egyet a gyermekek elszakításával, és ezt a gyakorlatot szerinte fel kellene függeszteni.

"Ha nem sikerül elfogadnunk a bevándorlási törvényt, az elnöknek akkor is addig fel kellene függesztenie ezt a 'nulla tolerancia" politikát, amíg az új törvény megszületik" - fogalmazott a politikus.

A feszült közhangulatot jól érzékelteti, hogy Kirstjen Nielsen belbiztonsági minisztert kedden este egy washingtoni mexikói étteremben a szó szoros értelmében "kifütyülték".

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×