eur:
389.03
usd:
362.28
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Donald Trump olyan adatot adott Kim Dzsong Unnak, amit csak kevesen ismernek

Az elnök pénteken délelőtt interjút adott a Fehér Ház kertjében a Fox televíziónak, majd - szokásától eltérően - hosszasan beszélgetett más orgánumok újságíróival is, akik - mint a tudósításokból kitűnt - meglepetéssel fogadtak néhány információt.

Megadta a mobiltelefonja számát Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnek, hogy "bármikor elérhesse őt" - közölte Donald Trump amerikai elnök pénteken újságírókkal.

Donald Trump ismételten úgy fogalmazott: "működik a kémia" Kim Dzsong Un és közötte.

"Ő egy ország vezetője, és szerintem erős vezetője, senki ne gondoljon róla mást" - fogalmazott. Meglátása szerint amikor Kim Dzsong Un beszél, a népe figyel rá. "Azt akarom, hogy az én népem ugyanezt tegye" - tette hozzá. Amikor azonban pár perccel később az egyik riporter rákérdezett, hogyan is gondolja ezt, Trump azt mondta: "csak vicceltem, nem érti a szarkazmust". Közölte: a hét végén telefonon beszél majd Kimmel.

Az egyik újságíró kérdésére, aki azt firtatta, hogyan gyászolhatja Otto Warmbier amerikai diákot, aki észak-koreai börtönből történt hazaszállítása után meghalt, miközben Kim Dzsong Unt védi, Trump azt válaszolta: "nem akarom, hogy atomfegyver pusztítsa el önt és a családját.

Jó kapcsolatokat akarok Észak-Koreával. Jó kapcsolatokat akarok sok országgal".

Majd kifejtette, hogy azért nem feszegeti az emberi jogok észak- koreai helyzetét, mert "nem akar nukleáris háborút". A CBS televízió tudósítója megjegyezte: az elnök egészen más hangnemben nyilatkozott meg az észak-koreai vezető emberi jogi politikájáról pár nappal ezelőtt a Fox televízióban. Amikor ugyanis Brett Baier riporter arra emlékeztetett, hogy Kim Dzsong Un kivégeztetett embereket, Trump azzal válaszolt: "kemény pasas". És még hozzátette azt is, hogy Kim Dzsong Un "nincs egyedül ezzel". "Sok más ember is művel rémes dolgokat" - fogalmazott.

Az elnök azt is mondta: elődje, Barack Obama készen állt arra, hogy háborúba sodródjon Észak-Koreával.

A Fehér Ház kertjében - kérdésekre válaszolva - kitért a Krím-félsziget bekebelezésére, amellyel kapcsolatban azt hangoztatta, hogy Obama tette lehetővé.

"Csak hogy megértsék: Obama vesztette el a Krímet (...) Ez az ő hibája. Mert Putyin nem tisztelte Obama elnököt.

Obama azért veszítette el a Krímet, mert Putyin nem tisztelte őt, nem tisztelte országunkat és nem tisztelte Ukrajnát" - mondta.

Hozzátette: elképzelhető, hogy még az ősszel találkozik Vlagyimir Putyinnal.

Ezt követően kifejtette, hogy elnökválasztási kampánya első menedzserének, Paul Manafortnak - aki ellen vádat emeltek - tulajdonképpen semmi köze nem volt a kampányhoz, valamint szólt az igazságügyi minisztérium csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentéséről is. Egyúttal felszólította a tárcát, hogy vizsgálja meg a Hillary Clinton, a Demokrata Párt volt elnökjelöltje elektronikus levelezése ügyében folytatott nyomozást is, amelyet "horror-shownak" nevezett.

A sajtóbeszélgetés után Trump gyorsan kiadott egy Twitter-bejegyzést, amelyben nyugtázta, hogy - mint írta - " ez volt a legnézettebb reggeli műsor".

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×