eur:
392.84
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Angol szinkrontolmács fordítja egy fülkében ülve Orbán Viktor, a Fidesz elnöke (a kivetítőn) beszédét az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciója vezetésének kihelyezett budapesti ülésén a Corinthia Grand Hotel Royal szállodában.
Nyitókép: Beliczay László

Nélkülözhetetlen alkalmazottak sztrájkolnak az Európai Parlamentben

Felemelték a tolmácsok munkaidejét az Európai Parlamentben, az ebédidőből pedig lefaragtak - munkabeszüntetés lehet a válasz már a jövő héten.

Tolmácssztrájk béníthatja meg az Európai Parlamentet - tudósít a Politico. A fordítók napi 1-2 órára szüntethetik be a munkát a jövő heti plenáris üléseken. Az EU 24 hivatalos nyelvén fordító tolmácsok jövő keddtől így tiltakoznak az a 2017-es döntés ellen, amely szerint a szakszervezetüket megkerülve napi hétről nyolc órára emelték a munkaidejüket.

A szinkrontolmácsok állítják, a hosszabb munkaidő a teljesítményük rovására mehet, és a nyolcadik óra végére nem tudják garantálni, hogy ugyanolyan minőségben fordítanak, mint az elején. Azt is kifogásolják, hogy a késő éjszakába nyúló tanácskozások esetében pedig havi négy helyett hat órát kötelesek a tolmácsfülkében tölteni. Emellett az ebédszünetüket 45 percben szabták meg, miközben a nemzetközi norma ennek a duplája.

Az Európai Parlament szóvivője visszautasította azt az állítást, hogy egyeztetés nélkül hozták meg a döntést, eddig 12 körben konzultáltak. A nyolcórás munkaidőt csak havonta legfeljebb hat alkalommal kérhetik tőlük, az ebédidőt is csak bizonyos esetekben korlátozzák. Ráadásul azokon a heteken, amikor nem ülésezik a parlament, a tolmácsok gyakorlatilag fizetett szabadságon vannak.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×