eur:
388.51
usd:
360.6
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Madrid, 2018. június 6.Pedro Sánchez új spanyol miniszterelnök ismerteti a kormányzati névsort a madridi kormányfői rezidencián, a Moncloa-palotában 2018. június 6-án. (MTI/EPA/Mariscal)
Nyitókép: MARISCAL

Kétharmadot szereztek a nők az új spanyol kormányban

Feministának tartják a szerdán megalakult új spanyol kormányt és ezt Pedro Sánchez miniszterelnök egyáltalán nem bánja.

Soha egyetlen spanyol kormányban sem volt annyi női miniszter, mint a szocialista Pedro Sánchez szerdán megalakult kabinetjében. A korábbi 13 helyett 17 tárca lett, ebből 11-et irtánytanak nők.

Ritka, de nagyon jó dolog az, hogy a minisztereket alapvetően a rátermettségük alapján választják ki - mondta az InfoRádiónak Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója. Ez a világ felé is erős jelzés, hiszen a legprogresszívebbnek tartott kormány a világon sokak szerint a kanadai, amelynek a fele nő. Az új spanyol kormány félig technokrata, félig politikusi kabinet, amelyben mindenki alapvetően vagy szociáldemokrata, vagy progressziv, kicsit szocialista beütéssel - tette hozzá a szakértő.

  • A miniszterelnök helyettese, Carmen Calvo például az újra létrehozott egyenlőségi minisztériumot vezeti majd. Calvo volt a Spanyol Szocialista Munkáspárt főtárgyalója a spanyol alkotmány 155-ös cikkének életbeléptetéséről szóló egyeztetéseken, amely alapján a spanyol kormány magához vonta Katalónia irányítását, az alkotmányellenesen megtartott népszavazás és a függetlenségi nyilatkozat elfogadása után.
  • A külügyekért az Európai Parlament volt elnöke, a katalán Josep Borrell felel. Az Európa-párti politikus többször felszólalt a katalán függetlenség ellen.
  • Magdalena Valerio került a munkaügyi, migrációs és társadalombiztosítási minisztérium élére, amely az egyik legfontosabb tárcája az új kormánynak, tekintettel a még mindig magas, átlagosan 16 százalékos munkanélküliségi rátára, amellyel Spanyolország a második legrosszabb helyen áll Görögország után az EU-tagok közül.

Minden gazdasági vonatkozású minisztériumot nő vezet Pedro Sánchez kormányában. A miniszterelnök kabinetjének jellemzésekor úgy fogalmazott: ez egy kifejezetten Európa-párti kormány:

Európa az új hazánk, a hely, ahol erősebbé kell tennünk magunkat, hogy hatékony válaszokat adhassunk a minket, mint országot érő kihívásokra.

Az új kormány Spanyolország modernizációjának, a növekedés elősegítésének céljából alakult. Mindezt fenntartható módon akarjuk véghezvinni, újjáépítve az elmúlt években sokat sérült társadalmi és területi egységet, újraélesztve országunk közösségi életét" - mondta a miniszterelnök.

A tervek szerint az új kormánytagok csütörtökön teszik le hivatali esküt a király előtt, az első kormányülés pénteken lesz. Elemzői, szakértői vélemények szerint az új kormány komoly kihívás elé néz, mivel a szocialista pártnak 84 mandátuma van a 350 fős törvényhozásban, vagyis jelentős kisebbségben vannak ahhoz, hogy elképzeléseiket más pártok együttműködése nélkül meg tudják valósítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×