eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Ljubljana, 2018. május 28.Zvone Cadeznek, a Szlovén Demokrta Párt, az SDS jelöltjének a választási plakátja Ljubljanában 2018. május 28-án. Szlovéniában június 3-án tartanak parlamenti választást. (MTI/EPA/Igor Kupljenik)
Nyitókép: IGOR KUPLJENIK

Szlovéniában koalíciós kormányzás várható

Bármelyik oldal pártjai is győznek a hétvégi szlovéniai előrehozott választáson, a töredezett politikai paletta miatt mindenképp koalíciós kormány várható - vélekedett az InfoRádiónak nyilatkozva a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa.

Szlovéniában a részvételi szándék évek óta csökkenő tendenciát mutat, ezért elég gyakran vannak előrehozott választások, ami miatt az emberek eléggé kiábrándultak - mondta Ördög Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa az InfoRádiónak.

"Jelenleg 50-60 százalék közé prognosztizálják a parlamenti választási részvételi arányát"

- mondta Ördög Tibor. Hozzátette azt is, hogy két nagyobb párt verseng egymással:

  • A jobbközép oldali Szlovén Demokrata Párt, aki talán a legtöbb szavazatra lesz majd jogosult, viszont ez nem lesz elég ahhoz, hogy egymaga kormányt alakítson.
  • A másik oldalon, egy nemrég alakult párt szerepel, akik az országos politikában fognak részt venni. Ők a második helyen vannak a közvéleménykutatások szerint. Ők lesznek azok, akik eldönthetik, hogy melyik irányba induljon el később Szlovénia.

Ördög Tibor szerint mindenképp koalíciós kormányzás vár majd az országra.

Miro Cerar korábbi miniszterelnök egy népszavazás nyomán mondott le, amely érvénytelen lett, és egy olyan vasúti pályáról szólt, ami a koperi kikötőt kötötte volna össze Olaszországgal. Megismételték a referendumot, de akkor is érvénytelen lett. Az adjunktus elmondta, hogy Miro Cerar valószínűleg parlamenti képviselőként fog majd tovább tevékenykedni.

A vasúti pálya megépítése gazdasági érdekeltsége lenne Szlovéniának, ezért a kérdést napirenden fogják tartani

- mondta Ördög Tibor.

"Ez az egyik legnagyobb projektjét is jelenti Szlovéniának és a kormánynak. Nagyjából 1,2 milliárd eurónyi összeg jelentené a befektetést, amelyekben európai uniós támogatások is vannak az infrastrukturális fejlesztésre" - tette hozzá.

A vasúti pálya megépítését a Szlovén Demokrata Párt és a jobboldal ellenezte, mondván, hogy túl költséges, korrupciógyanús, átláthatatlan ügyletekről van szó ebben a tervezetben.

"A társadalom nem volt eléggé megszólítva, nem érezték úgy, hogy a véleményük fontos lenne, ezért vettek részt ilyen alacsony számban a választáson, ezért

a törvények értelmében nem volt érvényes, habár a többség a támogatásáról biztosította az építkezéseket"

- summázott Ördög Tibor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×