eur:
395.81
usd:
372.69
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Bécs, 2018. március 13.Herbert Kickl osztrák belügyminiszter bécsi sajtóértekezlete 2018. március 13-án. Kickl bejelentette, hogy felfüggesztette hivatalából Peter Gridlinget, az állambiztonsági és terrorelhárítási hivatal igazgatóját, akivel szemben vizsgálatot folytat az államügyészség gazdasági és korrupcióellenes részlege. (MTI/EPA/Alex Halada)
Nyitókép: ALEX HALADA

Ha kell, a határt is lezárná az osztrák belügyminiszter

Szükség esetén lezárná Ausztria határait Herbert Kickl szabadságpárti osztrák belügyminiszter, aki aggódik a balkáni útvonalon érkező menekültek számának növekedése miatt - írta az APA osztrák hírügynökség vasárnap.

Ehhez júniustól rendelkezésére áll a belügyminisztérium hatáskörébe delegált határ- és idegenrendészeti egység. Kickl biztonsági forrásokból származó információkkal indokolta aggályait, amelyek szerint újra emelkedik a balkáni útvonalon át Európa szíve felé tartó migránsok száma. A belügyminiszter leszögezte: nem ismétlődhet meg a 2015-2016-os menekültválság, ezért meg kell tenni minden előkészületet.

A tárcavezető szerint naprakész helyzetértékelésre van szükség, és ha a jelenlegi határvédelmi keret nem elég, akkor bevethető lenne a feltöltés alatt álló határ- és idegenrendészeti egység. Az 500-600 fős csoporton kívül mozgatható határkerítések, konténerek és egyéb eszközök biztosíthatják a hatékonyabb határvédelmet - tette hozzá.

Kickl jelezte: hétfőn felveszi a kapcsolatot az érintett balkáni országokkal, hogy megtárgyalják a legújabb fejleményeket a migrációs kérdésben.

"Tudatni fogjuk velük, hogy Ausztria lezárja a határait, ha a helyzet úgy hozza" - mondta.

Az APA információi szerint megint egyre népszerűbb a balkáni útvonal az Európába tartó migránsok körében. Az előző heti adatokhoz képest 45 százalékkal (848-ról 1229-re) nőtt a Görögországba érkezett migránsok száma a héten. Szerbia helyett azonban egyre többen veszik Bosznia-Hercegovina felé az irányt. Kickl megerősítette ezt a tendenciát, bár az előző héten az osztrák határon feltartóztatott mintegy 700 migráns 70 százaléka még a szerb határon át érkezett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×