eur:
394.08
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Atomalku: Irán bizakodik az első tárgyalás után

Irán bizakodással tekint az ország atomprogramjáról szóló többhatalmi megállapodás jövőjére a szerződést aláíró országok képviselőivel folyatott pénteki bécsi tanácskozás után - fogalmazott Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes.

Pénteken volt az első alkalom, hogy Irán képviselői tárgyalóasztalhoz ültek az iráni atomprogram korlátozását szavatoló nukleáris egyezmény többi aláírójával, azaz Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Németországgal, Kínával és Oroszországgal. A magas rangú diplomaták tanácskozását Abbász Aragcsi és Helga Schmid, az Európai Külügyi Szolgálat főtitkára vezette.

A tárgyalást az indokolta, hogy Donald Trump amerikai elnök május 8-án bejelentette: országa kilép a megállapodásból, és újra életbe lépteti a korábban felfüggesztett szankciókat az iszlám köztársasággal szemben.

Az ülés előtt diplomaták nem fűztek nagy reményeket a megbeszélésekhez annak fényében, hogy Washington azt ígérte: sokkal keményebb lesz Teheránnal szemben.

Aragcsi azonban a pénteki tanácskozás után kijelentette: bizakodóbb, mint az ülés előtt volt.

Mindazonáltal hozzátette: Teherán a szerződő országokkal folytatandó további tárgyalások fényében az elkövetkező hetekben eldönti, hogy fenntartja az atomalkut vagy az Egyesült Államokhoz hasonlóan kilép belőle.

A hivatalos nevén a Közös Átfogó Cselekvési Terv (JCPOA) lefektette, hogy bármelyik szerződő fél kilépése esetén ezt Irán is megteheti.

A külügyminiszter-helyettes közölte: a "maradó" országok biztosították az iszlám köztársaságot arról, hogy az atomalkunak megfelelően érvényesülni fognak Irán érdekei.

Egy magas rangú iráni tisztségviselő korábban azt mondta: Teherán azt várja az európai országoktól, hogy május végéig előálljanak egy gazdasági csomaggal, amellyel a többhatalmi atomalku amerikai felmondásának hatásait kompenzálnák. Az iszlám köztársaság vezetése a legnagyobb hangsúlyt a banki és biztosítási rendszerre, valamint a közlekedésre fekteti - mondta Aragcsi.

Mihail Uljanov orosz nagykövet közölte, hogy szerinte minden szükséges tényező megvan az egyezmény fenntartásához, amennyiben mindegyik fél megfelelő politikai akarattal bír.

Az Európai Bizottság múlt héten indította meg az úgynevezett blokkoló rendelet aktiválását célzó eljárást, amely megtiltaná az európai cégek számára, hogy eleget tegyenek az Irán elleni amerikai szankcióknak, így próbálva életben tartani az Egyesült Államok által egyoldalúan felmondott iráni nukleáris megállapodást.

Az iráni atomalku betartását felügyelő Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) csütörtökön arról adott ki közleményt, hogy Irán egyelőre az amerikai kivonulás ellenére is eleget tesz kötelezettségeinek.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×