eur:
393.67
usd:
369.07
bux:
65762.96
2024. április 23. kedd Béla
Kercs, 2018. május 15.Az Oroszország által Ukrajnától elcsatolt Krímet és Oroszországot a Fekete- és az Azovi-tenger között összekötő új híd Kercs közelében az avatás napján, 2018. május 15-én. A köz- és vasúti Krími hidat Kercs és az orosz Tamany-félsziget között építették meg. (MTI/EPA/AFP pool/Alekszandr Nyemenov)
Nyitókép: Alekszandr Nyemenov

Putyin megépítette a krími hidat, az EU és az USA is elítélte

Az amerikai külügyminisztérium nyilatkozatban ítélte el az Oroszország és a Krím félsziget között, a Kercsi-szoroson átívelő híd orosz megépítését.

Az Oroszországból a Kercsi-szoroson át a Krím félszigetre vezető 19 kilométeres híd egy részét - a gépkocsiforgalom számára elkészült hídpályát - kedden avatta fel Vlagyimir Putyin orosz elnök. A híd megépítését az Európai Unió külügyi szolgálata is Ukrajna függetlenségének és területi egységének megsértéseként értékelte, és keddi nyilatkozatában elítélte.

Kercs, 2018. május 15.
Az Oroszország által Ukrajnától elcsatolt Krímet és Oroszországot a Fekete- és az Azovi-tenger között összekötő új híd Kercs közelében az avatás napján, 2018. május 15-én. A köz- és vasúti Krími hidat Kercs és az orosz Tamany-félsziget között építették meg. (MTI/EPA/AFP pool/Alekszandr Nyemenov)
Kercs, 2018. május 15. Az Oroszország által Ukrajnától elcsatolt Krímet és Oroszországot a Fekete- és az Azovi-tenger között összekötő új híd Kercs közelében az avatás napján, 2018. május 15-én. A köz- és vasúti Krími hidat Kercs és az orosz Tamany-félsziget között építették meg. (MTI/EPA/AFP pool/Alekszandr Nyemenov)

A mostani washingtoni nyilatkozat hangsúlyozza, hogy a Krímbe vezető hidat Oroszország az ukrán kormány beleegyezése nélkül építette meg, a Krím félsziget pedig Ukrajna része.

Az amerikai külügyminisztérium állásfoglalása szerint a híd megépítése nem csupán arra irányuló kísérlet, hogy Oroszország megszilárdítsa a Krím törvénytelen elcsatolását és megszállását, de a Kercsi-szoroson áthaladó hajók méretének korlátozásával akadályozza a hajók áthaladását az azovi-tengeri ukrán kikötőkbe.

A külügyi tárca nyilatkozata - miután emlékeztetett rá, hogy korábban Washington a hídépítésben résztvevő számos természetes és jogi személyt is szankciókkal sújtott - ismételten leszögezte, hogy a büntető intézkedések mindaddig érvényben maradnak, amíg Oroszország vissza nem adja a Krímet Ukrajnának.

"Még egyszer megerősítjük elkötelezettségünket Ukrajna szuverenitása és területi épsége mellett" - hangsúlyozta az amerikai külügyminisztérium.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Visszahúzták a forintot a kamatdöntés után

Visszahúzták a forintot a kamatdöntés után

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×