eur:
393.85
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Felmentették a cseh civil hírszerzés igazgatóját

Felmentették tisztségéből Jirí Saseket, a cseh civil hírszerzés igazgatóját. Lubomír Metnar belügyminiszter javaslatát a kormány szerdán jóváhagyta - közölték a Respekt.cz és az iDnes.cz hírportálok. Hivatalos közleményt az ügyben nem adtak ki.

Jirí Sasek tábornok 2014 júliusától vezette a Külföldi Kapcsolatok és Információk Hivatalát (ÚZSI), s menesztése a hírek szerint a titkosszolgálat gazdálkodásával van összefüggésben.

"Elindítottam a civil hírszerzési igazgató felmentésének folyamatát. A döntés holnaptól lesz érvényes" - nyilatkozott Metnar szerdán az iDnes.cz hírportálnak. "Lépésemről már tájékoztattam Pavel Blazeket, a civil hírszolgálatot ellenőrző képviselőházi bizottság elnökét" - tette hozzá.

A belügyminiszter az Aktuálne.cz hírportálnak nyilatkozva később azt állította, hogy Jirí Saseket gyakorlatilag szolgálaton kívüli státusba helyezte, s ez a helyzet addig fog tartani, amíg a szolgálat gazdasági tevékenységét a törvényekkel összhangban leellenőrzik.

"A tábornok úr állandóan azt hajtogatta nekem, hogy minden rendben van. Nyilatkozatai az utolsó héten már nem győztek meg" - fejtette ki Metnar a hírportálnak. Leszögezte: döntésével az ügyek objektív feltárását szeretné biztosítani. Konkrétumokat azonban nem közölt.

A cseh civil titkosszolgálatot ideiglenesen az igazgató helyettese Radek Musílek vezeti - írja az Aktuálne.cz.

A hatályos törvény szerint a cseh civil titkosszolgálat igazgatóját a belügyminiszter nevezi ki a kormány jóváhagyásával.

Csehországban az utóbbi időben számos zavaros ügy került napvilágra a titkosszolgálatokkal kapcsolatban, és ezek politikai vitákat váltottak ki.

Andrej Babis ügyvezető miniszterelnök a közelmúltban már menesztette Michal Murínt, a titkosszolgálatokat felügyelő és ellenőrző kormányzati szerv (GIBS) igazgatóját. Míg Babis a döntést konkrétan meg nem nevezett gazdálkodási problémákkal indokolta, addig az ellenzék politikai döntésről és Babis személyes hatalmának megerősítéséről beszél.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×