eur:
393.79
usd:
367.73
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels

Egy fizetésből nem tudnak megélni a nők Németországban

Németországban az elmúlt hónapokban tovább csökkent az állástalanok száma, és így jelenleg a munkanélküliség aránya 5,5 százalék. Közben folyamatosan nő azok száma, akik egynél több munkahelyen kénytelenek dolgozni, hogy eltartsák magukat. Közel 4 millióra tehető azoknak a száma, akiknek bruttó fizetése nem éri el a létminimumot alig meghaladó kétezer eurót, mások pedig úgy próbálnak segíteni magukon, hogy egyszerre két helyen is dolgoznak.

Johanna Meier Passauban egy szociális otthonban, betegápolóként helyezkedett el, de rövidesen be kellett lássa, hogy fizetéséből éppen, hogy csak fedezni tudja lakbérét. Mivel a munkahelyén ellátásban részesül, így étkezésre nem igen kell költenie, de öltözködésre, kulturális kiadásokra, netán üdülésre már távolról sem futotta. Egy barátnője tanácsára pincérnek jelentkezett egy vendéglőbe, ahová – félállásba – fel is vették. Így már többet fordíthat magára, sőt nyáron távolabbi utazást is tervezhet, de egyre többször kérdezi magától, hogy meddig bírja még.

Johanna Meier egyike azoknak a több százezer fiatal nőnek, aki legalább két állás elvállalására kényszerül, hogy ne kelljen fogához verni a garast. A berlini munkaügyi minisztérium közlése szerint a 32 és fél millió dolgozó között immár

3 millió 260 ezer azoknak a száma, akik képtelenek megélni egy fizetésből. Ez kereken a munkavállalók 10 százaléka.

Kiváltképpen fiatal nők számára jelent ez a megalázó helyzet súlyos problémát, annál is inkább, mert legtöbbjük számára még kilátás sincs arra, hogy ők is besorolódjanak azok közé, akik meg tudnak élni a szakszervezetek részéről kiharcolt 35 órás munkahéttel járó bérből.

A most közzétett kimutatás ugyanis egyértelműen arra vall, hogy a több állás elvállalására kényszerülők száma szünet nélkül emelkedik.

Noha a kormány többször is ígéretet tett a helyzet orvoslására, eddig nem sok javulás mutatkozott ezen a téren. Igaz, a költségvetést nem is igen aggasztja ez az állapot, mert a két fizetésből élőket természetesen kétszer is megadóztatják. Így nem véletlen az sem, hogy a dolgozók egyre gyakrabban mennek betegállományba.

Az egészségügyi tárca legfrissebb jelentéséből kitűnik, hogy 2012 óta összesen csaknem

20 millióval nőtt azoknak a munkanapoknak a száma, amelyet az alkalmazottak orvosi igazolással otthon töltöttek. A felmérés szerint első helyen a túlhajszoltság szerepel.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×