eur:
394.08
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nagy változás Észak-Koreában

A Dél-Koreában használt időzónához igazították szombaton az órákat Észak-Koreában - jelentette a KCNA észak-koreai hírügynökség.

Az észak-koreai órák így újra 9 órával a greenwichi középidő (GMT) előtt járnak, egy időzónában Dél-Koreával és Japánnal. Phenjan 2015 augusztusában vezetett be saját időzónát, amikor 30 perccel visszaállította az óráit. Ez volt a "phenjani időzóna", amelyet Japán második világháborús vereségének 70. évfordulója alkalmából vezettek be, arra hivatkozva, hogy ki akarják irtani a Koreai-félsziget fölötti egykori japán gyarmati uralom maradványait. Abban az időben, 1910-1945 között került Korea a japán időzónába.

Az órák átállítása az első gyakorlati lépés Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Mun Dzse In dél-koreai elnök történelmi csúcstalálkozója óta - írta a KCNA. Az intézkedést Kim Dzsong Un javasolta a találkozón, mert "elszomorította", hogy a tárgyalás helyszínén, a két országot elválasztó demilitarizált övezet déli oldalán lévő Béke Házában két óra lógott a falon, az egyik a szöuli időt, a másik a phenjani időt mutatta.

Az április 27-i csúcstalálkozón Kim és Mun megfogadta, hogy együttes erőfeszítéssel idén hivatalosan is lezárják az 1950-53-as koreai háborút. Donald Trump amerikai elnök május végén vagy június elején találkozik a phenjani vezetővel, hogy a Koreai-félszigeten kialakult feszültség tartós csökkentéséről, valamint a térség atomfegyver-mentesítéséről tárgyaljon. A Fehér Ház bejelentette pénteken, hogy Trump Washingtonban fogadja a dél-koreai elnököt május 22-én, még a Kim Dzsong Unnal tartandó találkozó előtt.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×