eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A katalán parlament megszavazta a vitatott törvényjavaslatot

A katalán parlament függetlenségpárti többsége törvénymódosítást fogadott el pénteken, amely lehetővé tenné, hogy Katalónia elnökjelöltjét távollétében is megválaszthassa a törvényhozás.

Az elnökségről szóló törvény módosításában az szerepel, hogy a jelölt előterjesztheti programját, és személyéről szavazni lehet akkor is, ha személyesen nincs jelen a parlamentben. A spanyol egységet képviselő ellenzéki pártok hevesen bírálták a sürgősséggel elfogadott módosítást, amely szerintük illegális és "ellentmond a józan észnek".

A spanyol kormány már a szavazás előtt jelezte: ha a módosítást elfogadják, azt azonnal megtámadja az alkotmánybíróságon.

A függetlenségi Együtt Katalóniáért (Junts pel Sí) párt előterjesztésének célja, hogy Carles Puigdemont leváltott katalán elnököt újraválaszthassák az elnöki posztra. Ez korábban azért nem sikerült, mert a spanyol alkotmánybíróság határozata szerint a jelölt személyes jelenlétét szabja meg a törvényi előírás.

Carles Puigdemont pedig több mint fél éve önkéntes száműzetésben van, jelenleg Berlinben várja kiadatási eljárásának végét. A volt katalán elnök ellen lázadás és közpénz hűtlen kezelése miatt emeltek vádat a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezésével és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadásával kapcsolatban.

A katalán függetlenségi pártok annak ellenére szavazták meg a törvénymódosítást, hogy azzal szemben a barcelonai parlament jogászai, valamint a katalán alkotmányos garancia tanács (CGE) is kifogást emelt, mivel úgy vélték, hogy az ellentétes az autonóm közösség alapokmányával (Estatut) és a parlament szabályzatával.

Az Együtt Katalóniáért képviselői a hétvégén Berlinbe utaznak, hogy egyeztessenek a leváltott elnökkel. Sajtóértesülések szerint elképzelhető, hogy döntenek egy új elnökjelölt személyéről, aki ideiglenesen töltené be a posztot, és majd később átadná helyét Carles Puigdemontnak. Minderre a szoros törvényi határidők miatt kerülhet sor, ugyanis a helyi parlamentnek május 22-ig meg kell választani Katalónia új elnökét, különben ismét helyi parlamenti választásokat kell tartani.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×