eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Véget ért egy korszak Franciaországban

Megszüntette a táviratszolgáltatást az Orange francia távközlési vállalat.

A 139 éves szolgáltatás hétfő este 23.59 perckor állt le, ekkor jelentette be a cég egyik munkatársa egy távirati stílusú Twitter-üzenetben, hogy nem lehet többé táviratot feladni Franciaországban.

"Lezárult egy fejezet a távközlés történetében. Stop. Köszönet minden kollégának, aki eddig fenntartotta ezt a szolgáltatást. Stop."

- írta üzenetében Christophe Ndi, egy dolgozói csoport vezetője.

Az aktivista szerint azért volt szükség a bejelentésre, mert legtöbben magánál a cégnél sem tudták, hogy még egyáltalán létezett ez a szolgáltatás. Pedig más munkája mellett mintegy 40 ember alkalmazott látta el a táviratokkal kapcsolatos teendőket, és még áprilisban is 1400 táviratot adtak fel az Orange-nál.

A táviratot főleg vállalatok, azok alkalmazottjai és ügyfelei használták még az internet és az sms korában is, mert annak jogi értéke volt, bizonyítani lehetett vele például egy üzleti megrendelést vagy egy munkából hiányzó alkalmazott figyelmeztetésének megtörténtét.

A táviratot már nem futár juttatta el a címzett lakhelyére, hanem egy operátor telefonon hívta fel a címzettet és ajánlotta fel neki az üzenet felolvasását.

A távirat nagy szolgálatot tett abban az időben, amikor még nem volt, vagy nem terjedt el általánosan a telefon, még a telefonos korszakot is úgy-ahogy túlélte, az sms és az internet azonban végzetes csapást mért a Franciaországban 1879-ben indított szolgáltatásra.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×