eur:
393.75
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Korea-ügy: Irán üdvözli az eredményeket, Ausztrália és Kanada hajókat küld

Irán üdvözölte a Korea-közi csúcstalálkozó eredményeit, egyúttal viszont arra figyelmeztetett: az Egyesült Államok megbízhatatlan szereplő, így nem méltó rá, hogy beleszóljon az Észak- és Dél-Korea közötti enyhülési folyamatba. Malcolm Turnbull ausztrál kormányfő bejelentette, hogy országa egy P-8A típusú katonai repülőgépet küld az ENSZ-szankciók értelmében tiltott árukat szállító észak-koreai hajók felderítésére. Kanada is hasonló lépést tervez.

"Az Iráni Iszlám Köztársaság úgy gondolja, hogy kétoldalú formában kellene zajlania a közeledésnek a Koreai-félszigeten, külföldi országok beleszólása és provokációi nélkül" - mondta Bahram Gasszemi iráni külügyi szóvivő.

"Negyvenéves tapasztalatunk - különösen a nukleáris megállapodást illetően - azt mutatja, hogy az amerikai kormány nem megbízható szereplő, és nem tartja be az általa vállalt nemzetközi kötelezettségeket, emiatt pedig nem méltó arra, hogy szerepet játsszon az országok közötti egyezségek alakításában" - fűzte hozzá.

Ez a tendencia csak erősödött Donald Trump amerikai elnök hatalomra lépésével - vélekedett Gasszemi.

Trump többször bírálta az atomalkut, amelyet az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország kötött Iránnal 2015 nyarán. Ebben az iszlám köztársaság kötelezettséget vállalt atomprogramja korlátok közé szorítására, cserébe a vele szemben alkalmazott, kiterjedt szankciók feloldásáért.

Az amerikai elnök május 12-én dönt arról, hogy felmondja-e az egyezményt, és újabb büntető intézkedéseket léptet-e életbe Iránnal szemben. Trump kételkedik benne, hogy Teherán eleget tesz kötelezettségeinek, holott a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) értékelése szerint Irán betartja a megállapodást.

"Úgy próbálják meg kijátszani a szankciókat, hogy hajóról hajóra rakják át az árukat" - magyarázta sajtótájékoztatóján Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök. "A felderítő egységek számának növelése lehetővé teszi, hogy azonosítsuk az ilyen tevékenységet, és felelősségre vonjunk az abban résztvevőket" - tette hozzá.

Áprilisban egy brit hadihajó is csatlakozott a büntető intézkedések betartatását célzó erőfeszítésekhez.

Japán üdvözli a felderítő tevékenység nemzetközi szolidaritás jegyében történő fokozását, amire szerinte azért van szükség, hogy a lehető legnagyobb nyomás alatt tartsák a nukleáris és rakétafejlesztési programja miatt szankciókkal sújtott Észak-Koreát - írta közleményében a tokiói kormány, a brit, ausztrál és kanadai erőfeszítésekre utalva.

A kanadai és ausztrál repülőgépek az Okinaván található Kadena amerikai légi támaszponton állomásoznának majd - tudatta a kabinet.

Bár a pénteki Korea-közi csúcstalálkozó kiváló légkörben zajlott, Donald Trump amerikai elnök jelezte: mindaddig fenn kell tartani a nyomást Phenjanon, amíg kézzelfogható eredmények nem születnek az észak-koreai nukleáris és rakétaprogram ügyében. Az Egyesült Államok hű szövetségesének számító Ausztrália felsorakozott Trump mögött, és a diplomáciai, illetve a gazdasági nyomás fenntartása mellett foglalt állást.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×