eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"Nem tartotta különösen veszélyesnek" a trebes-i túszejtőt a francia hatóság

Meghallgatásra berendelte márciusban a dél-franciaországi Trebes-ben túszokat ejtő és négy embert megölő Redouane Lakdimot a francia Belbiztonsági Főigazgatóság a támadás előtt, hogy megállapítsa, továbbra is a kormány megfigyelési listáján tartsák-e - közölte kedden egy, a nyomozáshoz közel álló, nevének elhallgatását kérő vezető.

A marokkói születésű Lakdimnak, akit a biztonsági erők lelőttek, amikor megrohamozták a szupermarketet, amelyben túszokat ejtett, a titkosszolgálatoknál úgynevezett S kartonja volt, a nemzetbiztonság szempontjából veszélyes személyek névsorában szerepelt 2014 óta, de nem mutatta annak jelét, hogy merényletre készülne - közölte hétfőn Francois Molins párizsi főügyész.

Lakdimnak márciusban levelet küldtek, amelynek értelmében kapcsolatba kellett lépnie a belügyminisztérium szolgálataival, hogy megállapítsák a találkozó időpontját.

Az RTL rádió szerint ez volt az első alkalom, amikor a titkosszolgálatok személyes találkozóra rendelték be Lakdimot, hogy megállapítsák, veszélyes-e még.

Molins szerint a férfi lakásán talált iratok alapján a férfi hűségesküt akart tenni az Iszlám Államnak, és kész volt meghalni a terrorszervezetért.

Lakdim azért került a megfigyeltek listájára, mert egy szalafista hálózattal kapcsolatban álló személlyel tartott kapcsolatot. A Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozó másik illetékes szerint "nem tartották különösen veszélyesnek".

A párizsi főügyészség kedd este hivatalos eljárás megindítását sürgette Lakdim 18 éves élettársa ügyében - jelentette be a vádhatóság közleményében.

A nő ellen, aki Marine P. néven szerepel a közleményben, terrorista összeesküvés címén folyik a nyomozás, és előzetes letartóztatásban marad.

A párizsi főügyészség azt is bejelentette, hogy a férfi 17 éves barátját "a vizsgálat elsődleges szakaszában bűncselekményre utaló bizonyítékok híján" vádemelés nélkül szabadlábra helyezték. Egy szemtanú a nyomozóknak azt mondta, hogy a fiatal férfi a 25 éves Lakdim jó barátja volt, és vallási befolyása alatt állt. A fiú tagadta, hogy köze lenne a támadásokhoz.

Lakdim péntek délelőtt carcassonne-i otthona előtt először megállított egy gépkocsit, rálőtt a vezetőjére és portugál utasára, egyikük meghalt. Ezután a carcassonne-i kaszárnya közelében kocogó rendőrökre lőtt - egyiküket megsebesítette a vállán -, majd a közeli kisváros, Trebes szupermarketjéhez hajtott, ahol túszokat ejtett. Két embert megölt, majd a rendőrök közbelépésére a túszok többségét elengedte. Arnaud Beltrame, a csendőrség 45 éves alezredese önként vállalta, hogy a támadóval marad az utolsó túsz elengedéséig. Lakdim őt is halálosan megsebesítette. Lakdim egy pisztollyal, egy késsel és házi készítésű robbanószerkezetekkel hajtotta végre a támadássorozatot.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×