INFORÁDIÓ 
2020. április 4. szombat
Izidor

szíria

kelet-gúta

áttörés

török

kurdok

kormányerők

Áttörés Kelet-Gútában

Infostart / MTI

A szíriai kormányerők áttörést értek el a kelet-gútai offenzívában szombaton, miután sikerült elszigetelniük a felkelők kezén lévő térség legnagyobb városát, Dúmát, valamint Harasztát is.

A hadsereg elfoglalta a Harasztát Miszrabával összekötő országutat, és ezzel elvágta Dúmát a lázadók által ellenőrzött területektől - adta hírül az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, brit székhelyű szervezet. A kormányerők három részre szelték Kelet-Gútát: Dúmára és környékére északon, Harasztára nyugaton, és a többi, kisebb településre délen.

Dúmát a nap közepén légicsapások és tüzérségi támadások érték. A város utcái kihaltak - hangsúlyozta az AFP francai hírügynökség egyik helyszíni tudósítója.

"A rezsimhez hű csapatok több fronton nyomulnak előre" - mondta el Rámi Abder-Rahmán, a terepen kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező OSDH vezetője. "A szíriai és az orosz légierő hordóbombákkal támadta Dúmát", és más települések ellen is légicsapásokat hajtott végre - tette hozzá.

A lázadók megpróbáltak ellentámadást indítani, de kísérletük nem vezetett sikerre.

  • A szíriai kormány február közepén indította meg légi offenzíváját a felkelők fellegvárának számító, 2013 óta ostromolt Kelet-Gúta ellen.
  • Az Oroszország támogatását élvező damaszkuszi rezsim alig két hete szárazföldi műveleteket is kezdett a szíriai főváros közelében található, mintegy 400 ezer lakosú térségben.
  • Azóta a lázadók felügyelete alatt álló mintegy 100 ezer négyzetkilométeres terület több mint felét sikerült visszafoglalnia.
  • Az ENSZ Biztonsági Tanácsa február 24-én határozatot fogadott el, amelyben 30 napos tűzszünet haladéktalan kihirdetését követelte Szíriában, különös tekintettel Kelet-Gútára. A rendelkezésnek nem lett foganatja.

Civil áldozatok

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint az offenzívában eddig 976 civil - köztük 208 gyerek - vesztette életét, és legalább 4300-an sebesültek meg.

Fejszal Mikdad szíriai helyettes külügyminiszter a nap folyamán újságírók előtt bejelentette, hogy a Haját Tahrír as-Sám (HTS) nevű iszlamista szervezet vegyifegyver-támadásra készül feltehetőleg március 11-én a Miszraba és Bejt Szavá nevű települések között fekvő Hán es-Sariban, hogy aztán ennek elkövetésével a szíriai kormányerőket vádolja. A Tahrír as-Sám terroristái a "színjáték" céljából néhány nőt is fel akarnak feláldozni hamis hírt keltve - tette hozzá a damaszkuszi rezsim illetékese.

Előrenyomultak a törökök

Egy másik hadszíntéren a török katonák folytatták előrenyomulásukat a kurdok kezén lévő Afrín irányába.

"A török erők alig 4 kilométerre vannak Afríntól" - mutatott rá az OSDH.

A Firat kurd hírügynökség jelentése szerint a török haderő első alkalommal bombázta szombaton Afrín belvárosát. Értesülései szerint a civil lakosság körében vannak halottak és sebesültek.

  • Törökország január 20-án indított támadást a határ mentén található Afrín és térsége ellen, amelyet a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia felügyel.
  • Ankara szerint az YPG a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bábja.
  • A PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést Törökország területén a kurd autonómiáért.
  • A Firat összesítése szerint a hadműveletek megindulása óta Afrínban, illetve a város térségében legalább 200 civil vesztette életét, míg a YPG 283 harcosa esett el. A török vezérkar ugyanakkor az Olajág nevű művelet során megölt 3195 "terroristáról" számolt be.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018