INFORÁDIÓ 
2020. november 29. vasárnap
Taksony

németország

bíróság

dízel

kitiltás

Itt az új dízelbotrány: 9 millió autót érinthet

Itt az új dízelbotrány: 9 millió autót érinthet

Infostart

A városoknak joguk van kitiltani a dízelautókat – így döntött a legfelsőbb német közigazgatási bíróság.

A német nagyvárosok légszennyezettsége jóval meghaladja az Európai Unió környezetvédelmi előírásait, főleg Münchenben és Stuttgartban magas a levegő nitrogén-dioxid-tartalma.

A Deutsche Umwelthilfe környezetvédelmi szervezet korábban már Düsseldorfban és Stuttgartban pert nyert a két illetékes tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália és Baden-Württenberg kormányzatával szemben a dízelmeghajtású autók belvárosokból történő kitiltásának ügyében. A két tartomány azonban fellebbezett, így került az ügy Lipcsébe, a legfelsőbb közigazgatási bíróság elé.

A keddi ítélet szerint a városoknak jogukban áll kitiltani a dízelautókat bizonyos feltételek mellett, szövetségi törvény nélkül.

A döntés precedensértékű lehet az Európai Unióban is.

A német autóklub szerint könnyen át lehet alakítani környezetbaráttá az érintett autókat, míg a Zöldek az autógyáraktól várják el, hogy átalakítsák a kocsikat.

Ahogy Vincze András, müncheni tudósítónk jelezte, a német kormány is tisztában van a döntés horderejével. Ezért már a múlt héten a közlekedési minisztérium már közölte, hogy törvényt készít elő, amely a forgalmas utakon betiltaná a dízelautók közlekedését, ha a légszennyezettség bizonyos szint fölé emelkedik.

Adatok szerint 15 millió dízelkocsi van forgalomban Németországban, és ezek közül 6 millió felel meg az Euro6-os követelményeknek, vagyis

a kitiltás 9 millió járművet érinthet.

A légszennyezettséget évente hatezer ember haláláért teszik felelőssé Németországban.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018