eur:
394.25
usd:
368.91
bux:
66396.61
2024. április 25. csütörtök Márk
Itt az új dízelbotrány: 9 millió autót érinthet

Itt az új dízelbotrány: 9 millió autót érinthet

A városoknak joguk van kitiltani a dízelautókat – így döntött a legfelsőbb német közigazgatási bíróság.

A német nagyvárosok légszennyezettsége jóval meghaladja az Európai Unió környezetvédelmi előírásait, főleg Münchenben és Stuttgartban magas a levegő nitrogén-dioxid-tartalma.

A Deutsche Umwelthilfe környezetvédelmi szervezet korábban már Düsseldorfban és Stuttgartban pert nyert a két illetékes tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália és Baden-Württenberg kormányzatával szemben a dízelmeghajtású autók belvárosokból történő kitiltásának ügyében. A két tartomány azonban fellebbezett, így került az ügy Lipcsébe, a legfelsőbb közigazgatási bíróság elé.

A keddi ítélet szerint a városoknak jogukban áll kitiltani a dízelautókat bizonyos feltételek mellett, szövetségi törvény nélkül.

A döntés precedensértékű lehet az Európai Unióban is.

A német autóklub szerint könnyen át lehet alakítani környezetbaráttá az érintett autókat, míg a Zöldek az autógyáraktól várják el, hogy átalakítsák a kocsikat.

Ahogy Vincze András, müncheni tudósítónk jelezte, a német kormány is tisztában van a döntés horderejével. Ezért már a múlt héten a közlekedési minisztérium már közölte, hogy törvényt készít elő, amely a forgalmas utakon betiltaná a dízelautók közlekedését, ha a légszennyezettség bizonyos szint fölé emelkedik.

Adatok szerint 15 millió dízelkocsi van forgalomban Németországban, és ezek közül 6 millió felel meg az Euro6-os követelményeknek, vagyis

a kitiltás 9 millió járművet érinthet.

A légszennyezettséget évente hatezer ember haláláért teszik felelőssé Németországban.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×