eur:
395.81
usd:
372.43
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Szembemegy a nemzetközi joggal Trump Jeruzsálemre vonatkozó döntése

"Szembemegy a nemzetközi joggal" Trump Jeruzsálemre vonatkozó döntése

Sajnálatosnak nevezte Emmanuel Macron francia államfő Donald Trump amerikai elnök szerdai bejelentését Jeruzsálem elismeréséről Izrael fővárosának. Irán és Egyiptom határozottan elítéli az Egyesült Államok döntését, Varsó Tel-Avivot tekinti Izrael fővárosának.

"Ez egy sajnálatos döntés, amelyet Franciaország nem támogat, és amely szembemegy a nemzetközi joggal" - mondta szerdán Algírban a francia elnök, aki egynapos látogatáson tartózkodik az algériai fővárosban. Emlékeztetett arra, hogy ezt kedden személyesen is elmondta Donald Trump amerikai elnöknek telefonon.

A francia elnök jelezte, mindent megtesz, hogy megerősítse a békét a régióban,

és mindenkit arra kért, hogy "minden áron kerüljék el az erőszakot" és a párbeszédet helyezzék előtérbe.

Donald Trump szerdán, a több évtizedes amerikai politikával szakítva bejelentette: az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosaként.

Az amerikai elnök szerint a döntés már régóta esedékes volt, és felszólított a világ többi országát, hogy kövessék az Egyesült Államok példáját.

Az eddigi reakciók az amerikai elnök döntésére elutasítóak voltak, kivéve Benjámin Netanjahu izraeli miniszterlenökét, aki azt történelmi jelentőségűnek nevezte. A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) szerint Trump döntése "lerombolta a kétállami" megoldást, a Hamász palesztin iszlamista szervezet pedig úgy fogalmazott, hogy Trump az amerikai érdekekért "megnyitotta a pokol kapuját".

Az izraeli-palesztin válság kétállami megoldása azt jelentené, hogy Izrael mellett létrejön egy független palesztin állam.

ENSZ-főtitkár: csakis közvetlen tárgyalásokon lehet rendezni a státuszt

Csakis az Izrael és palesztinok közötti közvetlen tárgyalásokon lehet meghatározni Jeruzsálem státuszát - jelentette ki szerdán António Guterres ENSZ-főtitkár azután, hogy Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának.

"Minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy támogassam az izraeli és palesztin vezetőket annak érdekében, hogy visszatérjenek az érdemi tárgyalásokhoz" - mondta Guterres.

Az amerikai elnök Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő bejelentését követően az ENSZ-főtitkár kijelentette: "nincsen alternatíva a kétállami megoldásra, nincsen B-terv".

Irán határozottan elítéli az Egyesült Államok döntését

Irán "határozottan elítéli" az Egyesült Államok döntését, hogy nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezi át - közölte szerdán a teheráni külügyminisztérium.

Washington lépése nemzetközi határozatokat sért - emelte ki a közlemény.

Haszan Róháni iráni elnök illegálisnak nevezte az amerikai nagykövetség áthelyezését, amely szerinte a Közel-Kelet további destabilizálásával jár.

Ali Homeni ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője a nap folyamán azt mondta, az Egyesült Államok megpróbálja megingatni a térségbeli helyzetet és háborút akar kirobbantani Izrael biztonságának védelmében.

A katari külügyminisztérium közleményében a feszültség veszélyes kiterjesztésének és halálos ítéletnek nevezte Donald Trump amerikai elnök döntését mindazok számára, akik békére törekszenek.

Török külügyminiszter: Ankara elítéli Trump bejelentését

Törökország aggodalommal fogadja és elítéli Donald Trump amerikai elnök szerdai bejelentését, amely értelmében az Egyesült Államok Izrael fővárosának Jeruzsálemet ismeri el és tel-avivi nagykövetségét is oda költözteti át - írta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán a Twitteren.

Cavusoglu bejegyzésében Trump lépését felelőtlennek minősítette.

Recep Tayyip Erdogan török elnök még kedden kijelentette, hogy Törökország Trump döntésének következményeként megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

Egyiptom elutasítja az Egyesült Államok döntését

Egyiptom elutasítja az Egyesült Államoknak azt a döntését, hogy nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezi át - közölte szerdán a kairói külügyminisztérium.

A minisztérium állásfoglalása szerint az, hogy Donald Trump amerikai elnök elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, nem változtat a város nemzetközileg elismert jogi státuszán.

PFSZ: Trump döntése "lerombolta" a kétállami megoldás

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) szerint Donald Trump amerikai elnök azon döntése, hogy Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, lerombolta az izraeli-palesztin válság kétállami, Izrael mellett egy független palesztin állam létezését előirányzó megoldását, míg a Hamász palesztin iszlamista szervezet szerint Trump az amerikai érdekekért "megnyitotta a pokol kapuját".

Mohammed Dahlán veterán palesztin politikus röviddel a Trump-beszéd előtt a Reuters brit hírügynökségnek kijelentette, hogy a palesztinoknak el kell utasítaniuk a jövőbeli béketárgyalásokat és be kell szüntetniük az Izraellel való biztonsági együttműködést.

Varsó Tel-Avivot tekinti Izrael fővárosának

Lengyelország "még mindig" Tel-Avivot tekinti Izraeli fővárosának - közölte szerdán Brüsszelben Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter.

A PAP hírügynökség által idézett nyilatkozat még azelőtt hangzott el, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette: az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának.

"Csak azt mondhatom, hogy még az Egyesült Államokban is viták voltak erről, és feltehetően folytatódnak az utolsó pillanatig, amíg Donald Trump el nem mondja beszédét" - mondta a külügyminiszter.

Közölte, hogy Lengyelország még mindig Tel-Avivot tekinti Izrael fővárosának, s ott van az ország nagykövetsége. "Tisztában vagyunk azonban azzal, hogy Izrael legfontosabb intézményei Jeruzsálemben vannak" - tette hozzá Waszczykowski, aki szerint Varsó a közel-keleti békefolyamat sikerében érdekelt, amelyet kétoldalú izraeli-palesztin tárgyalásokkal lehet elérni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×