eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Sokáig bizonytalan lehet a politikai helyzet Németországban

Sokáig bizonytalan lehet a politikai helyzet Németországban

Kiss J. László egyetemi tanár nem zárja ki egy újabb nagykoalíció létrehozását. Madár István, a Portfolio vezető elemzője pedig úgy véli, a német gazdaság egy hosszabb politikai átmenetet is könnyen átvészel.

A német gazdaság akár egy hosszabb politikai átmenetet is könnyen átvészel, így várhatóan a jelenlegi bizonytalanság sem befolyásolja negatívan a teljesítményét. Ezért a magyar gazdaságra sem lesz negatív hatással a német politikai helyzet – mondta az InfoRádiónak Madár István, a Portfolio vezető elemzője. A német cégek nem fognak leállni, így a hazánkat is érintő exportszál nem fog gyengülni. A konjunktúra és a német gazdaságba vetett bizalom Európa-szerte jellemző.

A német költségvetési politika és az euró sorsa már valamivel bizonytalanabb kérdés. Angela Merkeltől – Emmanuel Macron francia elnök mellett – az eurózóna megújítását várják, a koalíciós tárgyalások sikertelenségével azonban ez késést szenvedhet.

A szakértő szerint egész Európa erős konjunktúra jellemzi több hónapja, melynek elsődleges motorja a német gazdaság erőssége. 

Kiss J. László szerint a szövetségi elnök dönthet arról, hogy a sikertelen koalíciós tárgyalások után melyik lehetőséget választja. Bár az ügyvezető kormány regnálásának nincs időbeli korlátja, mégsem lehet végleges állapotnak tekinteni  – mondta az InfoRádiónak a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. Lehetőség van kisebbségi kormány alakítására, továbbá nagykoalíció létrehozására. Ez utóbbit azonban Ralf Stegner, a szociáldemokrata párt alelnöke hétfő reggeli nyilatkozatában kizárta, mivel a választások történelmi mélypontot hozott az SPD-nek, tehát a választók nem támogatnák a nagykoalíció folytatását.

A szociáldemokraták volt frakcióvezetője a hónap elején úgy nyilatkozott, hogy amennyiben szükséghelyzet állna elő, meg kellene fontolni a nagykoalíció lehetőségét. Akár a szociáldemokrata párt elnökét, Martin Schulzot is leválthatják ennek érdekében.

Kancellárválasztásra, bizalmi kérdés megtárgyalására is sor kerülhet a parlamentben. Ennek keretében az első két fordulóban abszolút többséggel, – sikertelenség esetén – harmadikban már egyszerű többséggel is megválaszthatják Angela Merkelt. De a szakértő szerint egyértelmű viszonyokat csak egy új választás teremtene. Bár a közvéleménykutatások szerint az előzőhöz hasonló – vagy a szociáldemokraták és kereszténydemokraták számára rosszabb – eredményre lehet számítani. „Félő, hogy a bizonytalanság hosszabb időszaka érkezett el Németországba” – tette hozzá az egyetemi tanár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×