eur:
392.88
usd:
366.07
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Puigdemont elmondta, mit fog tenni

Puigdemont elmondta, mit fog tenni

Tiszteletben kell tartani a spanyol kormány által december 21-re kiírt katalóniai regionális választás eredményét - szögezte le Carles Puigdemont leváltott katalán elnök kedden Brüsszelben.

A spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette kedden Katalónia függetlenségi deklarációját, amelyet a katalán parlament múlt hét pénteken szavazott meg - adta hírül az alkotmánybíróság szóvivője.

Az egyoldalú katalán döntést követően órákon belül a spanyol központi kormány feloszlatta a katalán parlamentet, menesztette a kormányt és december 21-re regionális választást írt ki.

Puigdemont nem kér menedékjogot

A spanyol miniszterelnök által pénteken menesztett Puigdemont leszögezte: tiszteletben fogják tartani a december 21-i katalóniai regionális választás eredményét. Madrid azt akarja elérni, hogy Katalónia felhagyjon az elszakadás "politikai projektjével", de ez nem fog megtörténni - hangoztatta a spanyol miniszterelnök által pénteken menesztett Puigdemont, aki hétfőn érkezett a belga fővárosba egykori kormánya több tagjával együtt.

Puigdemont elmondta, mit fog tenni

Hozzátette:

a zűrzavar és az erőszak elkerülése érdekében "le kell lassítani" a függetlenség folyamatát.

"Arra kérem a katalán népet, hogy készüljön fel, hosszú út áll még előttünk. Győzelmünk alapja a demokrácia lesz" - mondta.

Nem kér politikai menedéket Belgiumban, kiemelve, hogy nem ezért utazott Brüsszelbe, hanem mert az "Európa fővárosa". Addig fognak maradni, amíg szükségesnek tartják, a helyzet ugyanis folyamatosan változik, a belga fővárosban pedig inkább biztosítva látják a jogaikat. "Nem illegálisan vagyunk itt. Európai polgárok vagyunk, mozgásszabadság van" - húzta alá.

"Azért jöttünk ide, hogy elkerüljük a konfrontációt, amelyre talán sor került volna, ha Barcelonában maradunk" - fogalmazott, hozzátéve: kormányának korábbi tagjaival együtt vissza fog térni Brüsszelből Katalóniába, amint világos biztosítékokat kapnak a spanyol hatóságoktól az "igazságos bánásmódra" és a "tisztességes eljárásra".

Súlyos a demokratikus deficit Spanyolországban, a katalóniai helyzet rendezése érdekében párbeszédre és erőszakmentes megoldásra van szükség - hangsúlyozta.

  • A brüsszeli sajtótájékoztató helyszínén tüntetők gyülekeztek.
  • Kis létszámban, de mindkét tábor képviseltette magát, egyesek spanyol zászlókat lengettek és azt skandálták, hogy Viva Espana (Éljen Spanyolország), mások katalán lobogókat tartottak a magasba.

Puigdemont elmondta, mit fog tenni

Az Európai Bizottság illetékes szóvivője kedden közölte: legjobb tudása szerint Puigdemont eddig nem lépett kapcsolatba a brüsszeli testülettel, a katalán válság ügyében pedig továbbra is változatlan a bizottsági álláspont.

Hétfőn a spanyol állami főügyész büntetőeljárás megindítását kezdeményezte lázadás, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt a korábbi katalán kormány és a barcelonai parlament elnökségének több tagja ellen.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök péntek este jelentette be Puigdemont menesztését, valamint a katalán parlament feloszlatását és az új tartományi választások kiírását, miután a barcelonai törvényhozás függetlenségi pártjai megszavazták az önálló "Katalán Köztársaság" létrehozását.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×