eur:
391.17
usd:
359.56
bux:
72581.88
2024. július 19. péntek Emília
Váratlanul Afganisztánba utazott az amerikai védelmi miniszter és a NATO-főtitkár

Váratlanul Afganisztánba utazott az amerikai védelmi miniszter és a NATO-főtitkár

Előzetes bejelentés nélkül Kabulba érkezett szerdán James Mattis amerikai védelmi miniszter és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár - erősítette meg az észak-atlanti szövetség Eltökélt Támogatás (Resolute Support) elnevezésű műveletének szóvivője.

A tervek szerint Mattis és Stoltenberg találkozik Asraf Gáni afgán államfővel. A megbeszélésen jelen lesznek amerikai parancsnokok, katonák, az afgán hadsereg kiképzésére és támogatására összpontosító Eltökélt Támogatás küldetés tagjai - mondta Bill Salvin, a NATO és az amerikai erők szóvivője.

A megbeszélések témája várhatóan az új afganisztáni amerikai stratégia lesz, amelyet augusztusban jelentett be Donald Trump elnök.

Mattis nemrégiben közölte, hogy több mint háromezer amerikai katonát vezényelnek Afganisztánba, válaszul a felbátorodott tálib szélsőségesek tevékenységére, amely fokozott terhelést jelent az afgán erőknek.

Hasonlóképpen számos NATO-tagállam számolt be arról, hogy mérsékelten növeli katonai kontingensének létszámát Afganisztánban.

Nem sokkal Mattis és Stoltenberg megérkezése után - az afgán belügyminisztérium tájékoztatása szerint egyelőre ismeretlenek - rakétát lőttek ki, amely a kabuli repülőtértől nem messze a földbe csapódott.

Címlapról ajánljuk
A hőség hatásai: pótolhatatlan veszteségek, brutális anyagi károk

A hőség hatásai: pótolhatatlan veszteségek, brutális anyagi károk

A 2022-es évhez hasonlóan idén is fennáll a veszélye annak, hogy a forróság akár egy százalékkal csökkentse a hazai GDP-növekedést – mondta az InfoRádióban a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza. Regős Gábor szerint leghamarabb október-november környékén derülhet ki, hogy az agrárium a harmadik negyedév végéig milyen mértékben járul hozzá a GDP alakulásához.

Orbán Viktor: nem úgy megy, hogy megkérjük az orosz vagy az ukrán elnököt, hogy ne bombázzon

A miniszterelnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte akár az év végére "többségbe kerülhet" a Patrióták Európáért pártcsalád, az EP jelenleg harmadik legnagyobb frakcióját adó tömörülés. A béke szerinte nem úgy érhető el, hogy az orosz vagy az ukrán elnököt megkérjük, hogy ne bombázzon.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×