eur:
392.13
usd:
366.27
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Váratlanul Afganisztánba utazott az amerikai védelmi miniszter és a NATO-főtitkár

Váratlanul Afganisztánba utazott az amerikai védelmi miniszter és a NATO-főtitkár

Előzetes bejelentés nélkül Kabulba érkezett szerdán James Mattis amerikai védelmi miniszter és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár - erősítette meg az észak-atlanti szövetség Eltökélt Támogatás (Resolute Support) elnevezésű műveletének szóvivője.

A tervek szerint Mattis és Stoltenberg találkozik Asraf Gáni afgán államfővel. A megbeszélésen jelen lesznek amerikai parancsnokok, katonák, az afgán hadsereg kiképzésére és támogatására összpontosító Eltökélt Támogatás küldetés tagjai - mondta Bill Salvin, a NATO és az amerikai erők szóvivője.

A megbeszélések témája várhatóan az új afganisztáni amerikai stratégia lesz, amelyet augusztusban jelentett be Donald Trump elnök.

Mattis nemrégiben közölte, hogy több mint háromezer amerikai katonát vezényelnek Afganisztánba, válaszul a felbátorodott tálib szélsőségesek tevékenységére, amely fokozott terhelést jelent az afgán erőknek.

Hasonlóképpen számos NATO-tagállam számolt be arról, hogy mérsékelten növeli katonai kontingensének létszámát Afganisztánban.

Nem sokkal Mattis és Stoltenberg megérkezése után - az afgán belügyminisztérium tájékoztatása szerint egyelőre ismeretlenek - rakétát lőttek ki, amely a kabuli repülőtértől nem messze a földbe csapódott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×