eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Méretes kard volt a rendőrökre támadó londoni férfinál

Egy 120 centiméteres kard volt annál a férfinál, aki péntek este rátámadt két rendőrre a londoni Buckingham-palotánál, és a férfi többször is "Allahu akbar"-t kiabált - közölte szombaton a brit rendőrség.

A 26 éves férfi, akit jelenleg a rendőrség terrorizmusellenes részlege tart fogva, szándékosan hajtott oda egy rendőrségi furgonhoz, a furgon előtt állítva le gépkocsiját a Buckingam-palotához, azaz II. Erzsébet királynő lakhelyéhez közel eső helyszínen - teszi hozzá a pénteki incidens részleteit ismertető rendőrségi közlemény.

A fegyvertelen rendőrök igazoltatni akarták az autóban egyedül ülő sofőrt, aki ekkor megpróbált előrántani egy "120 centiméteres kardot" az elülső utasülés lábteréből.

"A rendőrök azonnal cselekdtek, hogy lefogják, s a vele vívott küzdelemben három rendőr könnyebb sérülést szenvedett. A támadót, aki többször is azt kiabálta +Allahu akbar+ (Isten a legnagyobb!), spray-vel ártalmatlanították" - közölte a brit rendőrség.

Híradások szerint a Londontól északra élő, lutoni illetőségű férfit szombaton a rendőrség terrorizmus elleni részlege kétszer is kihallgatta.

Másfél órával a londoni incidens előtt nagyon hasonló történt Brüsszelben: katonákra támadt késsel egy szomáliai férfi közben azt kiabálva, hogy "Allahu akbar!". A katonák a férfira lőttek, aki nem sokkal később belehalt sebeibe. A belga ügyészség terrortámadásnak minősítette az esetet.

A londoni "nyomozással a rendőrség terrorizmus elleni részlegét bízták meg, és jelenleg házkutatások zajlanak Luton térségében" - közölte Dean Haydon, a részleg parancsnoka.

"Azt gondoljuk, hogy a férfi magányosan cselekedett, és egyelőre nem kutatunk más gyanúsítottak után" - fűzte hozzá a parancsnok, kiegészítve azzal, hogy a szokásos rend szerint "egyelőre terrorcselekményként kezelik az ügyet".

Haydon azt is elmondta, hogy a szolgálatban lévő rendőrök számát megemelték, tekintettel a hétfői ünnep miatti hosszú hétvégére, valamint arra, hogy a májusi manchesteri merénylet miatt továbbra is súlyosnak minősítik a terrorfenyegetés szintjét az Egyesült Királyságban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×