eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Új műanyag bankjegyet mutattak be

Új műanyag bankjegyet mutattak be

Bemutatta kedden a Bank of England kormányzója az új, műanyag tízfontos mintapéldányát.

A szeptembertől forgalomba kerülő, önálló honlapon bemutatott bankjegy polimer alapanyagú, ugyanúgy, mint a tavaly szeptember óta forgalmazott új ötfontos.

Egyik oldalán - mint mindegyik brit bankjegycímleten és pénzérmén - II. Erzsébet királynő portréja látható, a másikon pedig a ma is világszerte rendkívül népszerű, éppen kétszáz esztendeje elhunyt angol írónőé, Jane Austené.

Mark Carney, a brit jegybank kormányzója az évforduló alkalmából Winchester városának székesegyházában, Jane Austen nyugvóhelyén mutatta be az új tízfontost.

A fejlett biztonsági elemekkel ellátott, nehezen hamisítható bankó szeptember 14-én kerül forgalomba.

A régi papírtízesekkel 2018 tavaszáig lehet fizetni, utána már csak a bankokban lehet új tízfontosra beváltani őket.

A műanyag tízes - amely vízálló jellege miatt akkor sem megy tönkre, ha véletlenül kimossák - a Bank of England várakozása szerint legalább öt évig használható állapotban marad. A papír tízfontosok átlagos életkora két év.

A Bank of England teljesen megújítja a brit készpénzállományt, de a folyamat nem teljesen zökkenőmentes.

A program első lépéseként forgalomba hozott új ötfontosról - az első műanyag brit bankjegyről - kiderült, hogy nyomokban marhafaggyút is tartalmaz.

Ez hatalmas felzúdulást keltett a vegetáriánus és vegán életmódot folytatók, valamint a marhahús-feldolgozásból származó termékeket hagyományosan elvető indiai közösségek körében, és petíció is indult az ötfontos gyártási technológiájának megváltoztatására.

A Bank of England közölte, hogy tiszteletben tartja és rendkívül komolyan veszi az ötfontos marhafaggyú-tartalma miatt az egyes közösségekben felmerült aggályokat, és folyamatos kapcsolatban áll a bankjegy alapanyagát szállító céggel a lehetséges alternatív gyártási eljárások kidolgozása érdekében. A jegybank ugyanakkor közölte azt is, hogy a tiltakozások ellenére nem vonja ki a forgalomból az új ötfontos bankót, mivel ennek több tízmillió font járulékos költsége lenne.

Az új tízfontos alapanyaga pontosan megegyezik az új ötfontoséval, vagyis elvileg a műanyag tízes is tartalmazhat állati zsiradékot.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×